pátek 16. května 2014

Fasolada

Dnes vás v kuchyni zavedu ještě jednou na jih, tentokrát do Řecka. Fasolada je řecká fazolová  polévka a protože je velmi hutná, podává se v Řecku jako hlavní chod. Je výborná a pokud máte rádi polévky z luštěnin, vřele doporučuji :-)


Suroviny:



300 g bílých fazolí (já tentokrát nahradila suché fazole fazolemi z plechovky), 1 střední cibule, 2 stroužky česneku pokrájených podélně na čtvrtiny, 2 mrkve, 150 g řapíkatého celeru, 3 oloupaná rajčata, 3 polévkové lžíce rajského protlaku, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíce nasekané kudrnačky, 3 lžíce olivového oleje




Přes noc si namočíme bílé fazole, poté je slijeme, zalijeme 1 l čerstvé vody a přivedeme k varu. Pokud máte jako já nyní fazole z plechovky, stačí slít nálev, přidat vodu a přivést k varu. Jakmile se na povrchu začne tvořit bílá pěna, začneme ji odebírat. Do vařících fazolí přidáme očištěnou, na kolečka nakrájenou mrkev, pokrájený řapíkatý celer, nadrobno nasekanou cibuli, pepř,lžičku soli, česnek a vaříme asi půl hodiny. Průběžně zkoušíme zda jsou fazole měkké. Jakmile jsou fazole měkké, přidáme olivový olej, oloupaná a pokrájená rajčata a rajčatový protlak.  Vaříme až do úplného změknutí fazolí a případně po šálkách přidáváme vodu. Jakmile máme fazole měkké, polévku odstavíme z plotny a na závěr přidáme ještě 2 lžíce olivového oleje. Zdobíme nasekanou kudrnačkou a podáváme s chlebem, případně olivami.



Hezký večer a nadcházející víkend přeje



Teď už si troufám napsat Vaše Radka :-)
















Žádné komentáře:

Okomentovat