úterý 2. září 2014

Švestková pečená povidla

Poslední dobou mě čím dál tím víc lákají věci, které dělaly naše babičky a prababičky. V plánu máme domácí výrobu mýdla, na kterou ale zatím nedošlo a dnes jsem poprvé zkusila udělat domácí povidla. Nejprve mě nakopl článek u Inky na jejím blogu Tvořím, tvoříš, tvoříme a potom pečená povidla zkoušela i kamarádka Petra. Protože obě pěly na povidla chválu, nezbylo mi nic jiného, než se do nich pustit také :-) Nejsem zrovna typ lidí, kterého strhne davové šílenství, ale pokud tuším, že by něco stálo za to, s chutí se do toho pustím. A protože jsme si o víkendu dovezli z prázdnin od manželova dědečka švestky, byl tu hned další důvod, proč se do nich pustit.
Na internetu jsem našla docela dost receptů a pravděpodobně jsou všechny na "jedno brdo", proto jsem si uzpůsobila suroviny množství švestek, které jsem měla.





Suroviny:

2 kg vypeckovaných švestek, 500 g cukru, 1 lžička skořice, 4 lžíce octa, 4 lžíce rumu


Nejprve si švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Dáme na hluboký plech a polijeme 4 lžícemi octa. Do předem vyhřáté trouby na 250 stupňů vložíme na 25 minut a v průběhu pečení v žádném případě nemícháme. Pouští se šťáva a povidla začínají nádherně vonět :-) Po 25 minutách na švestky nasypeme 200 g cukru a znovu pečeme bez míchání dalších 20 minut. Opět na švestky nasypeme 200 g cukru a necháme ještě 15 minut péct. Poté nasypeme na švestky zbytek cukru a ještě pečeme posledních 15 minut. V průběhu celého pečení v žádném případě švestky nemícháme. Po upečení rozmixujeme důkladně ponorným mixérem, přidáme lžičku skořice, rum, promícháme a nandáme do sklenic a uzavřené sklenice obrátíme dnem vzhůru.

















Musím říct, že povidla jsou opravdu výborná. Lucinka škemrala, jestli si může nandat do mističky a máčela si do nich prst při čtení knížky :-)


Přeji Vám krásnou dobrou noc a sladké sny!



Vaše Radka


 

7 komentářů:

  1. Radu, já se letos asi taky zbláznila:o)..dělám marmelády a džemy z čeho se dá a ze švestek mám už 4 várku povidel. Taky je peču v troubě a jsou moooc dobré a dá se říct skoro bez práce..

    OdpovědětVymazat
  2. Radu, já jsem taky asi blázen, dala bych do skleniček všechno, snad i ty šišky. Včera jsem vařila dětskou přesnídávku. Manžel už si ťuká na čelo. A povidla vypadají krásně. Já dělávám klasická, dlouhatánsky vařená, máme stará kamna, tak koš dřeva a je to. A v zime jak se hodí.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadají mňamkově...já tedy zatím dělám jen marmelády - letos jahůdková a meruňková (2 druhy). že by jednou i povidla...? díky, Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, já se zase tak dlouho chystala na marmeládu, až jsem to propásla :-) Měj se moc hezky! Radka

      Vymazat
  4. Hezký den,
    teeeeda hned bych se nechala zlákat, jen ještě někde ˝splašit˝ ty švestky. Snad ještě není pozdě a zadaří se. Díky za inspiraci VeronikA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, není vůbec zač. Myslím, že švestek je teď všude plno, tak se určitě ještě zadaří :-) Mějte prima den! Radka

      Vymazat
  5. Tak hotovo, na poslední chvíli sehnané švestky. Chutná to suprově.

    OdpovědětVymazat