sobota 28. března 2015

Hruškovo-jablečné želé s krémem z ricotty a slaným karamelem



Krásné sobotní odpoledne!


U nás je dnešní den ve znamení velkého úklidu. 
Lucinka je u kamarádky už od včera,
 já včera s Pepánkem vyrazila do kina na krásnou pohádku
 Konečně doma
 a dneska jsme si dali za úkol připravit náš byt na Velikonoce.
Částečně se nám podařilo, 
ale zítra budeme ještě pokračovat.
A krom toho jsem ještě stačila připravit sladký dezert jako odměnu,
protože Pepíno mi dneska krásně pomáhal,
 ve dvou se to lépe táhlo :-)


Suroviny:


Želé:

3 velká jablka, 2 velké hrušky, třtinový cukr, mletá skořice, dortová želatina, šťva z půlky citronu


Krém:

kelímek ricotty, 100 g lučiny, cukr


sušenky lotus, pražené mleté lískové oříšky, 2 kelímky zakysané smetany, pekanové ořechy a lístky meduňky na ozdobení


Slaný karamel:


1/2 hrnku cukru krupice, 43 g másla, 1/4 hrnku smetany ke šlehání  0,5 lžičky mořské soli




Nejprve si připravíme hruškovo-jabléčné želé.
 Jablka i hrušky si oloupeme
 a na struhadle na hrubo nastouháme. 
 Přidáme šťávu z půlky citronu, 
lžíci třtinového cukru a cca lžičku mleté skořice 
a vše podusíme.
 Odstavíme z plotny a půlku si odendáme - jednu půlku použijeme ještě do krému.
 Podle návodu na sáčku si připravíme želatinu, 
kterou ještě teplou smícháme 
s půlkou nastrouhaných jablek a hrušek.
 Tuto směs ještě teplou dáme do skleniček
 a necháme vychladnout.



Nyní si připravíme krém. 
Odloženou půlku podušených jablek a hrušek 
jsme si nechali důkladně vychladit. 
Tyčovým mixérem směs rozšleháme na hladkou hmotu,
 přidáme ricottu a lučinu 
a podle chuti můžeme přidat ještě cukr. 
Do pohárků navrstvíme na želé.



Sušenky Lotus rozlámeme na kousky 
a dáme do pohárků a každý pohárek zasypeme ještě
 lžičkou pražených mletých lískových oříšků
 a dáme ještě vrstvu ze zakysané smetany.



Nakonec zalijeme slaným karamelem. 
Jak karamelem připravit se můžete mrknout
 zde


Nazdobíme pekanovými oříšky a lístkem meduňky.












 


Přeji vám všem hezký zbytek víkendu,
 ať už ho trávíte relaxem nebo prací :-) 



Vaše Radka

 

17 komentářů:

  1. Radu, vypadá to úžasně dobře! A určitě to i tak chutná! Měj krásný víkend..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, moc Ti děkuji, bylo to výborné! Krásný prodloužený víkend! Radka

      Vymazat
  2. Radko,ty Tvé sladkosti....hm,to musí být dobrota:-)
    Hezkou neděli,Jitka

    OdpovědětVymazat
  3. No, Radunko, to je zase pokoukáníčko! To musí být dobrota! Také dnes chystám pochoutku, snad ji stihnu vyfotit..... :-)
    Krásný zbytek víkendu tobě i rodince, Klárka.

    OdpovědětVymazat
  4. Tie Tvoje maškrtky Radka vyzerajú vždy perfektne. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko, moc jsi mne potěšila, děkuji Ti! Krásné Velikonoce! Radka

      Vymazat
  5. Vypadá to moc pěkně, slaný karamel jsem ještě nejedla a neumím si ani představit jak může chutnat . Pěkný víkend
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mockrát děkuji! Ta chuť není příliš výrazná, jen taková zadní chuť je malinko jiná :-) Krásné Velikonoce! Radka

      Vymazat
  6. To je krása,,,škoda se do toho pustit!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to vypadá moc pěkně :) hrozně se mi líbí dezerty takhle servírované ve skleničkách a ještě slaný karamel ... mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milo, mě tyhle dezerty také okouzlily a je fajn, že se střídají různé vrstvy chutí :-) Hezké Velikonoce! Radka

      Vymazat
  8. Radu, tenhle vypadá náramně. Já mám dnes zrovna v lednici také jeden skleničkový dezert. Tvůr recept ukládám a brzy vyzkouším.Děkuji za inspiraci.
    Krásný velikonoční víkend ... Věra

    OdpovědětVymazat