Jednou ze sladkých chutí, kterou miluji, je karamel. A když se řekne
slovo karamel, vybavím si buď karamelový pohár, nebo větrníky.
Odpalovaného těsta jsem se vždycky bála, ale na internetu jsem posbírala
několik tipů a receptů, dala jsem si je dohromady a tady je ten pravý,
který chutná nám.
počet kusů podle velikosti větrníků - menší velikost cca 30
délka přípravy: 1 1/2 hodiny + chlazení do druhého dne
těsto: 260 ml mléka, 100 g másla, 160 g hladké mouky, špetka soli, 4 celá vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva
krém: 1/2 l mléka, 0,5 dcl rumu, 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 125g másla, 100 g moučkového přesátého cukru
karamelová šlehačka: 2 smetany ke šlehání po 250 ml, 200 g cukru krystal
moučkový cukr na posypání
Do
mléka přidáme máslo a špetku soli a přivedeme k varu. Do vařícího
mléka
vsypeme mouku, sundáme z plotny, zamícháme a opět dáme za stálého
míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto,
které se nechytá na stěny. Necháme chvíli vychladnout a do částečně
prochladlého vmícháme postupně všechny vajíčka a nakonec
prášek do pečiva. Plechy si můžeme vymazat a vysypat hrubou moukou a
vykrajovátkem připravit tvar pro vstříkání těsta, abychom měli všechny
stejně veliké, nebo si tvary předkreslíme na pečící papír. Velikost by
měla být ideálně v rozmezí 4- 5 cm. Těsto si připravíme do cukrářské
pytlíku a stříkáme
větrníčky. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách
ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10
minut nesmíme troubu v žádném případě neotvírat. Hned po vytažení z
trouby každý
kousek rozkrojíme.
Krém: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo
s cukrem důkladně utřeme. Do utřeného másla po částech vešleháme
zchladlý (ale ne moc studený) pudink.
Karamelová šlehačka: Jednu
smetanu si vlijeme do kastrůlku a zahřejeme, aby byla horká. Cukr za
stálého míchání zahříváme ve větším kastrolu, aby se rozpustil a
zezlátl. Odstavíme z plotny a vlijeme horkou smetanu.
Stále mícháme, dokud se cukr ve smetaně úplně nerozpustí. Při
nalití smetany do cukru se prudce vyvalí velmi horká pára a směs
vzkypí, proto je potřeba cukr rozpuštět ve velikém kastrolu. Během
Kastrol při rozpouštění cukru ve smetaně vrátíme na chvíli na horkou
plotnu a hmotu alespoň minutu vaříme . Poté necháme vychladnout a dáme
do
ledničky do druhého dne. Druhý den k této hmotě (přes noc dost zhoustne)
přimícháme druhou smetanu a elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky
ušleháme do hustého krému (trvá to asi pět minut).
Hotové větrníčky potom plníme krémem, karamelovou šlehačkou a posypeme moučkovým cukrem
Žádné komentáře:
Okomentovat