Děti nám odjely na prázdniny k babičce a dědovi a já jsem tu sama. Nejdříve jsem nevěděla co s časem, ale pak jsem si poradila. Dočetla jsem konečně knížku od Jo Nesba Červenka a dneska jsem lezla z postele až v půl jedenácté. To se mi snad ještě nestalo :-) Ne že bych tak dlouho spala, ale s napínavou knížkou ten čas nějak rychle utekl.
Když jsem se včera ptala manžela, co by si dneska dal k jídlu, docela mne překvapil, že hned řekl, že plněnou cuketu. Cuketám a jim podobným plodinám zrovna moc nefandí. Ale byla jsem moc ráda, že si řekl, po čem jeho chuťové pohárky touží. Momentálně to tu náherně voní a člověku se sbíhají sliny. Manžel mi vždycky udělá velikou radost, když mi hlásí, že vůně byla cítit už na schodišti a že si říkal, že to určitě zase vaří paní Šofrlová :-) Takže pokud i vy máte rádi různé variace na téma cukety, přináším vám recept.
Suroviny:
500 g mletého masa, 1 vajíčko, hrst strouhanky, 100 g uzenéhho sýra v celku, 1 paprika, 2 rajčata, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, směs koření na gyros - nebo oregano, sušená petrželka, pepř, kmín, paprika, sušená cibule, cuketa, schwarzwaldská šunka, mozzarela
Na brambory: brambory, čestvý tymián, hrubozrnná mořská sůl, olivový olej,česnek, čerstvě mletý pepř
Cuketu si rozkrojíme podélně a lžicí vybereme semínka. Do mísy si dáme mleté maso, přidáme strouhanku, vajíčko, prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájený uzený sýr, na kostičky nakrájenou papriku. Anglickou slaninu si nakrájíme na malé kostičky a cibuli také. Společně osmahneme na kastrolku a přidáme ke směsi s mletým masem. Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme na malé ksotičky a také přidáme ke směsi. Osolíme, přidáme koření a důkladně promícháme. Touto směsí potom naplníme cuketu. Poté ji poklademe plátky schwarzwaldské šunky a plátky mozzarely. Cuketu dáme do pekáčku, podlijeme vodou a necháme zakrytou péci. Jakmile máme mleté maso propečené a cuketa je změklá, odkryjeme poklop a nechápe ještě dopéci nezakryté.
Brambory si důkladně omyjeme , necháme neoloupané a pokrájíme na čtvrtiny. Na plech dáme pečící papír, na něj brambory, které zakápneme olivovým olejem, osolíme hrubozrnnou solí, přidáme tymián a na plátky nakrájený česnek a opepříme čestvě mletým pepřem a dáme péci do trouby
Všem Vám přeji hezké úterní odpoledne!
Vaše Radka
Vím jak by to dopadlo u nás .... náplň by vydlabali a cuketu nechali:-)))
OdpovědětVymazatAjko, tak u nás děti nejsou doma a světe div se, manžel to jedl včetně cukety :-) Krásnou dobrou noc! Radka
VymazatRaduško, tak tohle budu muset zkusit, nějak jsme si cuketu oblíbili... :o) Děkuji za receptík, hezký den :o) Š.
OdpovědětVymazatŠtěpánko, vůbec není zač, jsem ráda, že se Ti recept líbí! Papa Radka
VymazatRadu, vypadá to nádherně .... v pondělí bude stopro k obědu :)
OdpovědětVymazatKrásný víkend ... Věra
Věru, tak to jsem ráda, že se Ti inspirace líbí! Hezký zbytek dne a děkuji za návštěvu! Radka
Vymazat