V úterý jsme s dětmi spáchali povidla. Protože jsou dle Lucinky výborná, řekla jsem si, že bychom je tedy hned mohli využít při pečení. Rohlíčky jsem vždy dělala z kynutého nebo tvarohového těsta, ale tentokrát jsem chtěla vyzkoušet něco jiného a protože jsem tuhle narazila na internetu na obrázek šlehačkových rohlíčků a doma jsem zrovna šlehačku i měla, bylo rozhodnuto.
Suroviny:
450 g hladké mouky, 1 máslo, špetka soli, 250 ml smetany ke šlehání
Tvarohová náplň:
1 tvaroh ve vaničce, cukr pudr dle chuti, 1 vajíčko, půl sáčku pudinkového prášku
povidla
vajíčko na pomazání
Z mouky, povoleného másla, špetky soli a smetany na šlehání si důkladně zpracujeme těsto a necháme chvilku odpočinout. Poté ho rozdělíme na 5 kusů a z každého vyválíme tenkou placku, kterou rozdělíme na osminy. Na každou osminku dáme libovolnou náplň a zamotáme do rohlíčků.
Na plech dáme pečicí papír, položíme rohlíčky, pomažeme vajíčkem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 175 stupňů a pečeme cca půl hodiny. Z dávky budete mít 40 kousků.
Dneska jsem si dala předsevzetí, že rohlíček neochutnám ani jeden, protože v létě jsem si dopřávala a je to znát :-) Ale rohlíčky tááák voněly, že nešlo odolat a já jeden slupla. Jsou výborné a hlavně: Děti se do nich pustily a mizí kousek za kouskem.
Pro dnešek Vám přeji krásný zbytek dne!
Vaše Radka
Radko, vypadají báječně. A podle podobného receptu peču vánoční cukroví (ještě horké kousky se obalují v moučkovém cukru), takže tvůj recept určitě vyzkouším. O tom že to musí být dobrota vůbec nepochybuji.
OdpovědětVymazatměj se krásně Věrka
Věru, děkuji moc! Krásný víkend! Radka
VymazatHmm, voní až do Milovic ;-) hezký večer.
OdpovědětVymazatŠtěpánko, ani bych se nedivila, kdyby to bylo cítit až tam, voněly krásně :-) Hezký pátek! Radka
VymazatRadu, tyto rohlíčky jsem kdysi dávno dělávala a úplně na ně zapomněla..díky za připomenutí..zase je zařadím:o)..krásný den..Inka
OdpovědětVymazatMilá Inko, není zač! Krásný pátek a víkend! Radka
VymazatRadu, myslím, že tohle těsto mám napsané, ale léta jsem ho nedělala. Jsem ráda, že si ho oprášila, navíc tak lákavě (ani já bych neodolala).
OdpovědětVymazatMoc se mi líbí, jak motáš rohlíčky, náplň se tam lépe udrží.
Hezký večer, Helena
Helenko, občas si asi tělo řekne o své, ať chceme nebo ne :-) Jinak to motání rohlíčků jsem našla na internetu a je super, nevytekl mi ani jeden. Už je ani jinak motat nebudu. A´t žije internet jako studnice nápadů a inspirací :-) Krásný víkend! Radka
VymazatRadu, Ty jsi nezmar. :-) Ty jsou nádherné a jestlipak si vzpomínáš, kdo šlehačkové rohlíčky dělal? Babička Bětka :-)
OdpovědětVymazatNo nedivím se, že je tak Lucinka a Pepánek baštili. Tak ještě ochutnej taky.....
zdravím mamka
Mamko, moc Ti děkuju! :-) A já si myslela, že to bylo tvarohové těsto, je chuťově hodně podobné! Myslela jsem, že zbyde na ochutnání, ale nezbyde :-) Papa a zítra se uvidíme! Ráďa
VymazatA jéje, už zase mi děláš chutě:-))) Povidla mám otevřený v ledničce ... a věřím tomu, kdybych je ještě teď upekla, ráno v osm nebude nic ... no fakt, to mám ověřený, ony ty děti jsou snad náměsíčné a jdou po čuchu:-)))
OdpovědětVymazatJeee, Ajko, tak teď jsem se musela usmívat, když jsem si to představila. Nám nakonec zbylo na dnešní odpoledne už jen 6 kousků, takže to taky zmizelo rychle. Brzy budu muset udělat další dávku, když jim tak chutná :-)
VymazatKrásný víkend! Radka
Radu, vypadají skvěle. Já je ze šlehačkového taky dělávám.
OdpovědětVymazatkrásný den Majka
Ahoj Majko! Mockrát Ti děkuju, já je teď zařadím pravidelně, řekla bych, že jsou lepší než kynuté :-) Krásný dnešní den a nadcházející víkend, měj se moc hezky! Radka
VymazatJeeee to je recept mojí babičky, zrovna zítra je budu péct na krmáš, jsou nejlepší ;-)
OdpovědětVymazatLuci, přesně tak, kam se na ně snad hrabou z kynutého těsta :-) Mějte se moc hezky! Radka
VymazatVypadají krásně.. děkuji za hezký návod, jak "zaplést" rohlíček :) .. !
OdpovědětVymazatHezkou sobotu,
http://co-ostatni-nevidi.blogspot.cz/
Hani, není zač, jsem moc ráda, že se ti líbí :-) Měj se moc hezky! Radka
VymazatMn'am, vypadá a určitě to bude chutnat skvěle. Letím pro šlehačku...
OdpovědětVymazat