čtvrtek 22. května 2014

Žampionová omáčka se šunkou a rajčaty

Dnes jsem měla chuť na těstoviny s nějakou rajčatovou omáčkou. Takže jsem opět sáhla po kuchařce Klasická italská kuchyně od Marcelly Hazan. Výběr byl veliký, ale nakonec tato omáčka splnila přesně to, na co jsem měla chuť. Pokud máte rádi italskou kuchyni tak jako já, nabízím vám další skvělý recept.


300 g čerstvých žampionů, 1/3 šálku (asi 80 ml) extra panenského olivového oleje, 2 oloupané a lehce rozmčkané stroužky česneku, 1/3 šálku vařené šunky pokrájené na velmi tenké nudličky, 30 g sušených hříbků, voda, ve které bobtnaly hříbky, 2 lžíce sekané petrželky, sůl, čerstvě mletý pepř, plechovka konzervovaných soudkových rajčat i se šťávou, 500 g těstovin


Nejprve si necháme nabobtnat hříbky. Na uvedené množství 30 g budeme potřebovat asi 2 šálky vlažné vody, ve které houby necháme bobtnat půl hodiny. 
Žampiony si rychle omyjeme ve vodě a osušíme ubrousky. Nakrájíme na tenké plátky a to vcelku s nožičkou.
Ná pánev si nalijeme olivový olej, nožem si opatrně rozmáčkeme stroužky česneku a na krátkou chvilku vhodíme na olivový olej, aby nám česnek mírně zezlátnul. Potom ho opět vyjmeme. Na olej vhodíme nudličky šunky a hříbky včetně vody, ve kterých hříbky bobtnaly. Na vyšším plameni povaříme až do doby, kdy se voda vyvaří.
Přidáme žampiony, petrželku, osolíme a opepříme a nakonec přidáme rajčata včetně vody z rajčat a na mírném plameni dusíme  na nezakryté pánvičce zhruba 25 minut.
K tomuto druhu omáčky se hodí následující těstoviny: penne, fusilli,ruote di carro (kola od vozu) nebo mušle. V některém z následujích článků bych se také chtěla samostatně věnovat těstovinám a jejich druhům.
Pokrm můžeme dozdobit strouhaným parmazánem a lístkem bazalky.


Pár důležitých poznámek na konec:

Abychom těstoviny dobře připravili, musíme je vařit ve velikém množství vody, aby se nelepily. Na 500 g těstovin je potřeba 4 l vody a na každý dalších 250 g těstovin další litr. V jednom hrnci nevaříme více jak jeden kilogram těstovin.
 Sůl do vody přidáváme až tehdy, kdy se nám voda vaří. Na každé půlkilo těstovin je potřeba jeden a půl lžičky soli.


Dnes nás čeká ještě teplejší den , než včera, tak vám přeji krásný slunečný den přežitý bez úhony!



Vaše Radka










6 komentářů:

  1. Raduš, vypadá ten recept moc pěkně, žampiony i hříbky máme moc rádi. Jen jsem teda nepochopila - hříbky se máčí a pak se operou a přitom ta voda z těch (jak je psáno) nečistot se nalije do toho pokrmu. No ale nebudu puntičkář, že? Z lesa přece žádný nečistoty ani být nemůžou.
    jo a focacciu jsem upekla, ale negrilovalo se, tak byla v mrazáku, včera jsme grilovali, tak jsem ji rozpekla, super to bylo. díky
    krásný letní den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, no vidíš to, půjdu to upravit, děkuji za upozornění. Ono totiž příprava těch hříbků je na jiné stránce, než u receptu a nějak mi to nedocvaklo, když jsem ten recept za pomoci kuchařky pak psala. Já jsem ty hříbky nalila rovnou i s tou vodou na pánev :D Možná je rozdíl v kupovaných a ne když si je mám nasušíš. Jsem ráda, že zkoumáš recepty tak důkladně, moc děkuji :-) Krásný den! Radka

      Vymazat
    2. Nechtěla jsem tě opravovat, jen mi to bylo takový divný. Jasně, že je čtu celý. Můžu si pak něco upravit podle sebe, ale chci znát i tu tvoji verzi.
      pa Majka

      Vymazat
    3. Majko, nene, jen mě oprav. Je to lepší, než kdybych tu měla nějaký kraviny. Jsem moc ráda, že jsi mě na to navedla :-) papa! Radka

      Vymazat
  2. Radunko, to je něco..je ta všechno, co mám ráda.. těstoviny - to já můžu..jen škoda, že je nejí můj muž..od dob vojny, kdy prý měli každý den kolínka je do něj nedostanu:o)..už se těším na další:o) ..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, můj taťka i manžel z těstovin také nejsou odvázaní, možná, že to mají oba s vojnou také spojené :D Ne že by to nesnědli, ale moc to nevyhledávají. A to já bych zase těstoviny mohla pořád :-) Krásné odpoledne a nadcházejcící víkend! Radka

      Vymazat