čtvrtek 19. června 2014

Levandulové sušenky

Fialová. To je barva levandule. Fialovou barvu jako takovou moc nemusím. Ale levanduli miluji! Miluji její omamnou vůni, její barvu, miluji pohled na levandulová pole a mám ráda hemžení čmeláků na rozkvetlých keříčkách! Když jsme dnes šli pro Lucinku do školy, pochválila jsem paní sousedce její nádhernou levanduli. Proto, že jsem jí chtěla udělat radost. Ostřihávala kvítky a mě to nedalo projít kolem ní jen tak. Měla velikou radost! A o tom to je, potěšit jen tak lidi, byť jen milým slůvkem :-) Nic jsem neočekávala! Ale ona mi řekla, že si mám kytičku natrhat. Nechtěla jsem, nechválila jsem proto, že bych něco chtěla dostat. Ale když mi řekla, že si mám opravdu natrhat, udělalo mi to strašnou radost! Takže dnes jsme si domů donesli kytičku nádherné levandule. A jak to tak bývá, jsou náhody. Volala jsem to mojí mamce. Voláme si takové naše malé radosti :-) A mamka mi řekla, že zrovna má u sebe recept na levandulové sušenky. Poslala mi jej a já neodolala a hned jsme se do nich dnes pustili. A pokud chcete tyto sušenky také vyzkoušet, přináším vám recept. Na sušenky dostanete chuť je chvilinku po té, co je vložíte do trouby,protože se začne uvolňovat nádherná vůně másla proložená vůní levandule :-)



Suroviny:

2 lžíce květů levandule, 180 g másla, 100 g třinového cukru, 230 g hladké mouky


Máslo si necháme povolit, otrháme kvítky levandule a smícháme s povoleným  máslem. Přidáme cukr a mouku a zpracujeme v těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici ztuhnout. Poté těsto vyndáme, připravíme si dva válečky, obalíme je v třinovém cukru a znovu vložíme do lednice ztuhnout. Poté nakrájíme válečky na kolečka o síle cca 0,5 - 0, 75 cm, dáme na plech a ve vyhřáté troubě na 160 stupňů pečeme zhruba 20 - 25 minut.


Přeji vám krásný, u nás levandulí provoněný, večer!



Vaše Radka












20 komentářů:

  1. Radunko, nádhera. Ani mě nenapadlo, že bys už dneska mohla tu dobrotu upéct. Přesně jak píšeš, vůně másla proložená vůní levandule. Sice jsem je sama ještě nezkoušela, ale když nám je přinesla kolegyně v práci ochutnat jako pozdrav od své dcery, byla jsem chutí a vůní nadšená. Jste děvčata šikovná. Tak si moooc pochutnejte. A Ty se se zavřenýma očima pomocí vůně a lahodné chuti přenes tam, kam Tě sny a srdíčko nesou. Hezký večer mamka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj mamko! No, jakmile jsem měla doma potřebné suroviny, tak jsem nedokázala odolat, strašně mě zajímala ta chuť a vůně :-) No, a teď doufám, že zkusím i tu levandulovou limonádu. Škoda jen, že nemám pravidelný přísun levandule, to by se tvořilo a kuchtilo :-) Krásný den mamko! Ráďa!

      Vymazat
  2. Budu muset zkusit .... jednak vypadají nádherně, jednak mě zajímá chuť:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Ajko! Já jsem je přesně z toho důvodu chtěla vyzkoušet - zajímala mě chuť :-) Moc děkuji za nahlédnutí a za komentář a krásný den! Radka

      Vymazat
  3. Radu, každý rok si říkám, že je vyzkouším...fakt si mě navnadila :o)
    Měla jsem hodně náročné dny, ale u tebe je takových dobrot, že mám chuť vařit a péct - bablaninka s kefírem je výborná a ty langoše - já se smaženému vyhýbám, ale když je vidím, neodolala bych :o)
    Měj krásný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Helenko! Já jsem v poslední době také nestíhala, ani nevím proč, ale pořád se něco dělo a já ani neměla čas a dech na blog. Teď už je to zase malinko volnější, tak se snažím, abych to alespoň malinko dohnala. Teď už nás čekají prázdniny, tak už se moc těšíme :-) Přeji Ti krásný a poklidný den! Radka

      Vymazat
    2. Jo, a sušenky určitě vyzkoušej, mají zvláštní a nezaměnitelnou chuť :-)

      Vymazat
  4. Vypadají lahodně..! Jaké jsou, Radu? :o) Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, jednak opravdu nádherně voní po másle a levanduli a jednak nevím, jak bych tu chuť popsala, ale jako by se vůně přenesla na jazyk. Chuť je prostě nezaměnitelná a opravdu jsou moc dobré a křupavoučké, to já mám moc ráda :-) Krásný den! Radka

      Vymazat
  5. Radunko, tak to je pecka, představ si, že já levandulové sušenky peču každý rok v létě. Mám udělaný levandulový cukr, zaleželý a z toho je dělám, Miluju levanduli a vše z ní a s ní. A na zahrádce mi rostě několik kopečků, už letitých, takže se můžu vyřádit.
    Přeji ti krásný voňavý den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, já včera hledala recept na limonádu z levandule a taky jsem narazila na ten cukr, to musí být vůůůně :-) Já mám doma udělaný bazalkový a taky je krásně voňavý. Krásný večer! Radka

      Vymazat
  6. Radu, bazalkový vůůbec neznám, jak se dělá, ze sušené nebo čerstvé? Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, dělá se z cukru krupice nebo krystalu a pár lístků bazalky. Udělá se to buď v hmoždíři, já jsem to dělala tyčovým mixérem do doby, až se zbarví do zelena.

      Vymazat
  7. Vypadají moc krásně, určitě to v kuchyni krásně vonělo, také na ně mám recept a dělám je lidem jako dárek pro radost. Mám recept z francie a kdo ochutnal, chce další ;-) bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, děkuji moc za návštěvu a za komentář. Dneska jsem pekla druhou dávku a dětičky to dají jako dárky pro paní učitelky do školky a školy. Hezký den! Radka

      Vymazat
  8. Ahoj Radu,děkuji za tvou návštěvu u mě.
    Levanduli také miluji a na zahrádce ji mám plno...sušenky určitě vyzkouším.
    Měj se krásně,pa Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani! Moc Ti děkuji za milý komentář. Už jsme dělali druhou dávku, jsou moc dobré :-) Jen nemám zdroj levandule :-) Krásný večer! Radka

      Vymazat
  9. Mmmmm....they look very good! :)

    OdpovědětVymazat