středa 27. srpna 2014

Estonský kringel

Počasí se nám nějak pokazilo. Sluníčko se schovalo a teploty na teploměru se pohybují pod dvacítkou. Je to škoda, vzhledem k tomu, že jsou ještě prázdniny. Ale zase na druhou stranu, můžeme si zalézt se šálkem dobrého čaje, kávy a nebo třeba kakaa a můžeme si dopřát nějakou dobrotu. U nás doma milujeme skořici a vzhledem k tomu, že skořice obsahuje látky, které nás dokáží vnitřně zahřát, je čas na moučníky, které toto koření obsahují. A protože estonský kringel obsahuje nejen skořici, ale i krásně vypadá, rozhodla jsem se, že dnes vám přinesu právě tento recept - nejen pro mlsné jazýčky, pro zahřátí, ale také pro potěchu oka :-)







Suroviny:

těsto: 300g hladké mouky, špetka soli, 120 ml mléka, 15g čerstvého droždí, 30g másla, 1 žloutek,1 polévkové lžíce cukru

náplň: 50g másla, 4-5 lžic krupicového cukru, 3 rovné lžičky skořice 


Mléko si zahřeme. Droždí rozdrobíme, přilijeme trošku vlažného mléka a přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, špetku soli, zbytek vlažného mléka, rozpuštěné, ale zchladlé máslo, žloutek, zbytek cukru a nakonec vykynutý kvásek. Důkladně zpracujeme v těsto a necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout.Z vykynutého těsta si vyválíme co nejtenší obdélník, který potřeme směsí ze změklého másla, cukru a skořice. Co nejpevněji podélně zavineme do tvaru závinu.Tento závin poté podélně ostrým nožem rozřízneme. Vzniknou nám dva pruhy, které zamotáme a stočíme do tvaru kringelu. Mám tu zkušenost, že jsem si rozřízlé části při zamotávání snažila udělat co nejpevněji, aby se proříznuté části příliš nerozšklebovaly, protože se kringel pak lépe upekl a nerozšklebil se.


Na pinterestu jsem vám ještě našla postutp, jak motat, protože ten nafocený bohužel nemám



Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25 - 30 minut. Nakonec můžete posypat kringel moučkovým cukrem.


Tento dezert můžete udělat v různých variacích. Například s makovou, ořechovou nebo jablečnou náplní a zamotaný kringel můžete před pečením posypat ještě hrubým krystalovým cukrem nebo plátky mandliček.















Přeji vám co možná nejlépe strávený dnešní den a hezký nadcházející víkend!


Vaše Radka
 





7 komentářů:

  1. Mňam .... estoňák taky miluju !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  2. Úplně cítím tu vůni! :) :) Nádhera.. :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu se někdy stavit na kafe? :D Ne, vypadá výborně :-)

    Hezký den,
    http://skills-of-art.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá nádherně! A skořici miluji... :-) Kringel jsem nedávno pekla makový a skořicový mám stále na seznamu, takže ukládám na pozdější vyzkoušení! :)

    OdpovědětVymazat