Když jsem byla malá, vždy jsem říkala našim: Já nechápu, jak někdo může houby rád sbírat, ale nerad jíst. Až s odstupem času jsem to pochopila. Ačkoliv jako malá jsem houby jedla, nyní už mám ráda houby max v omáčce nebo polévce, i když na druhou stranu hlívu nebo žampion mám ráda ve všech pokrmech. A protože je podzim a k podzimu houby nedmyslitelně patří, přináším vám dnes recept na vepřové plátky na houbách - ať už zvolíte jakékoliv
Suroviny:
4 vepřové plátky, 1 větší cibule, olej, sůl, pepř, hrst hub (sušené, oloupané a na plátky nakrájené žampiony,...), hladká mouka na zahuštění
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci si rozpálíme olej a cibuli do zlatova orestujeme. Plátky masa z obou stran naklepeme, osolíme a opepříme. Na zezlétlé cibulce zprudka orestujeme maso z obou stran, aby se zatáhlo, podlijeme vodou, přidáme hrst hub a dusíme maso do měkka. Když je maso měkké, vyjmememe ho a omáčku zahustíme lžicí hladké mouky rozmíchané ve vodě. Necháme ještě chvíli provařit, dochutme solí. Maso vrátíme zpět do omáčky a je hotovo. Podáváme s knedlíkem nebo rýží.
Přeji vám ještě jednou krásnou neděli!
Vaše Radka
Radu, úplně se mi sbíhají sliny .... tohle můžu .... u nás dnes hovězí guláš ....pa, pa Marki
OdpovědětVymazatMarki, já jsem dělala minulý týden manželovi také hovězí guláš a moc si pochutnal. Měj se moc krásně! Radka
VymazatRadu, když přijíždí na víkend Terka, je s houbami alespoň jedno jídlo (a to je jako dítě taky nechtěla), Adam je nemusí doteď...
OdpovědětVymazatAle já bych si ty tvé plátky s chutí dala.
Moc se mi líbí tvůj ranní příběh, to jsou ty maminkovské radosti.
Pohodový večer, pa Helena
Helenko, moc Ti děkuji, jj, ještě teď se usmívám, když si na tu výpravu vzpomneu :-) Hezký večer! Radka
VymazatRadu, tahle jídla máme doma moc rádi. Máme plno hub sušených i zamražených, tak je přidávám skoro do všeho - kromě bábovky.
OdpovědětVymazatpěkný den Majka
Majko, vy to máte určitě blizoučko do lesa :-) Já se bohužel letos do lesa ani nedostala. Když už houby konečně začaly růst, tak my jsme nemocní. Ale naši mi dovezli sklenici nasušených, takže do kysela a na omáčky bude :-) Krásný podvečer! Radka
VymazatPřidávám kmín a masox -pro mě lepší chuť
OdpovědětVymazat