úterý 4. listopadu 2014

Koblihy

S kynutým těstem jsem nebyla hodně dlouho kamarád. Měla jsem strach ho vyzkoušet, i když jsem s ním vyloženě negativní zkušenost neměla. Prostě se mi do něj nechtělo, proto jsem měla hodně dlouho tisíc důvodů, proč ne :-) Pak jsem ho ale jednou zkusila, povedlo se. Podruhé a zase se povedlo.Potřetí, opět pozitivní výsledek. Začínala jsem mít jistotu, proto jsem se začala pouštět do dobrot z kynutého těsta - ať už to byly koláče, buchty, Estonský krigel, rohlíky, loupáčky a tak dále a tak dále. 
Když si vzpomenu na naše dětství, nebyl příliš veliký výběr v pekárnách. Ale na čem jsem si pochutnala vždycky, byly koblihy plněné marmeládou. V poslední době ale zjišťuji, že koblihy, které se prodávají v obchodech, jsou jakési s umělou chutí a vůní. Neříkám, že jsou úplně špatné, ale prostě to není ono. Proto jsem jednoho dne dostala nápad, že dalším pokusem s kynutým těstem budou právě koblihy. Protože jsem vždy ráda připravená, když jdu do něčeho poprvé, ráda si načtu i několik receptů a vyberu si ten, který se mi zamlouvá nejvíc, nebo ten, který má nejvíce pozitivních ohlasů a komentářů. Proto jsem zvolila koblihy podle Apetitu. A pokud máte také rádi koblížky, přináším vám všem dnes recept.




Suroviny:

 500 g hladké mouky, 40 g cukru, 40 g másla, 4 žloutky, cca 3/4 kostky  droždí, 3 lžíce rumu, 250 ml vlažného mléka, špetka soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu,  olej na smažení, marmeláda na plnění, moučkový cukr na posypání


Droždí rozdrobíme, přisypeme lžičku cukru a lžičku mouky a přilijeme trochu vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. V misce utřeme máslo se zbytkem cukru  a postupně zašleháváme  žloutky. Pak přidáme kvásek, rum, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a se zbytkem vlažného  mléka zpracujeme těsto. Mísu přikryjeme a necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.
Na lehce pomoučené ploše těsto rozválíme na asi 1 cm silnou placku a skleničkou naznačíme kolečka. Na polovinu koleček dáme lžičkou trochu marmelády a zbylá kolečka dokrojíme. Dokrojená kolečka položíme na ty s marmeládou, okraje důkladně přitlačíme a ještě jednou vykrojíme skleničkou. Okraje tak budou hezky hladké a pevně spojené. Takto připravené koblihy necháme ještě cca 10 minut kynout.
Olej rozpálíme v hlubším kastrolu. Jakmile je správně rozpálený (poznáme tak, že kousek drobečku po vhození do oleje bude prskat), začneme opatrně vkládat  koblihy a smažíme je dozlatova asi 5 minut. Po vyjmutí necháme koblihy na vrstvě ubrousků okapat, aby nebyly příliš mastné a posypeme moučkovým cukrem.















Dnes vám už přeji hezký večer a možná dobrou noc :-)


Vaše Radka



22 komentářů:

  1. Dobrý večer Radko,
    takové pokušení, jsou dokonalé. Velké šikula a ještě ten podrobný popis.
    Moje představa- teplé kakao,tvůj koblížek......
    Zdraví Milada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, moc Ti děkuji, udělala jsi mi velikou radost! Krásný den! Radka

      Vymazat
  2. Raduško, krásné :) já kdysi koblížky dělala ale už je to dýl. Možná bych mohla vyzkoušet zase :) Matýsek je dlouho nejed, ale ted už je má rád :) krásný večer i tobě :*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, děkuji Ti a mějte se doma v Olomouci krásně :-) Radka

      Vymazat
  3. Radu, mňam! Jinak ti chci moc poděkovat za nádhernou podzimní výměnu. Ve třídě na mě ráno čekalo překvapení.Taška s hruštičkami. Moc, moc díky..jakmile je nafotím, hned se s nimi pochlubím na netu. Krásné dny..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Inko, moc rádo se stalo, opravdu moc! Měj se moc krásně! Radka

      Vymazat
  4. Radu, vypadají krásně a voní až sem .... asi nezbyly, co ????? Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, moc Ti děkuji! No, poslední dobou je rodinka nějaká "rozežraná", tak zbývá opravdu jen málo! Ale mám radost, člověk vidí, že jim chutná a to je ta největší odměna! Krásný den! Radka

      Vymazat
  5. mňam ... vypadají skvěle Radko. Koblihy jsem tedy zatím nezkoušela, mám raději vdolky.
    měj se krásně Věrka

    p.s. a od té doby co mám pekárnu, která za mě hněte ... peču kynuté věci hodně často :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, děkuji Ti moc! A představ si, že zrovna Lucinka včera říkala, že by si vdolečky dala, ty jsem zase já osobně ještě neděla, tak další tip :-) Krásný den! Radka

      Vymazat
  6. Povedly se ! Pro mě je nejlepší pomocník domácí pekárna, bez té už kynuté těsto vůbec nedělám, je to super vynález. Pěkný večer. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji moc! Já na kynuté trěsto mám zase robota, nevím nevím, jestli bych sis s ním ručně poradila :-) Krásný den! Radka

      Vymazat
  7. Téééda, jsou jako malované, vypadají úžasně, Raduško! hezký den, Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, moc Ti děkuju a posíláme krásné pozdravy! Radka

      Vymazat
  8. No páni! To je nádhera! Tak jsi mě inspirovala, že se do nich snad taky pustím. Děkuji, Klárka :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Ráďo, teda musím říct, že jsi mi připomněla moje dětství - moje bábrdlinka taky pekla pravé nefalšované úžasné výborné koblihy :) Ty tvoje vypadají vážně luxusně :)
    Co se kynutého těsta týká - jsem na tom stejně jako si byla ty - ale možná a jestli "pánbůh dá", tak příští rok bych snad měla mít klidnější, volnější a mám v plánu začít pořádně "kuchtit" :))
    Přeji krásný, klidný večer :) Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, jo, hold kynuté těsto je asi strašák pro začínající kuchtičky :-) Takže pro příští rok přeji nejen ten klid, ale i tu velikou dávku kuchtění :-) Krásný den ti přeji Renčo! Radka

      Vymazat
  10. Vypadají famózně,rozhodně zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Radu, máš je krásný a určitě moc dobrý. Já mám svůj recept po mamce, ale nikdy je nedělám takhle jak ty. Já prostě vyhážu, rozprostřu, naplním, zabalím jako buchty a smažím. Stane se, že někdy i marmoška trošku uteče, ale i tak jsou prostě naše nej.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moje mamka, když koblížky dělala, tak taky marmeládu klasvcky zamotávala do těsta. Mě se líbilo tohle a už mi to zlstalo :-) Krásný svatomartinský den! Radka

      Vymazat