Masarykovo cukroví neznáme u nás doma sice moc dlouho, ale o to rychleji u nás zdomácnělo. Má vynikající chuť oříšků a je rychlé. Poprvé jsme ho pekli před dvěma roky. Jedna dávka nestačila, proto jsme minulý rok pekli rovnou z dvojité. První rok jsem měla recept už ani nevím od koho, ale loni mi Lucinka dovezla z vánočního výletu se školou malinkou knížku receptů Tajné vánoční recepty naší babičky od Kláry Trnkové, takže letos podle této malinké kuchařky budeme péci znovu.
Suroviny:
300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 2 lžíce kakaa, 170 g celých lískových oříšků (pekli jsme ale i s vlašskými), moučkový cukr na obalení
Celé oříšky si namočíme minimálně na jednu hodinu do studené vody. Ze zbytku surovin zpracujeme těsto, poté přidáme osušené, mírně nasekané oříšky. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly, ze kterých vyválím váleček a necháme v ledničce na 24 hodin odpočinout. Druhý den válečky rozkrájíme na cca 0,5 cm silné plátky, poléžíme na plech s pečičím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě. ještě teplé pak obalíme v moučkovém cukru.
Hezký úterní večer!
Vaše Radka
Opě veliká krása! A další super inspirace, děkuji a přeji hezký večer, Klárka :-)
OdpovědětVymazatRadu, tohle cukroví pekla moje babička a teď ho ochutnávám u kamarádky... že bych ho taky vyzkoušela - děkuji za recept a posílám přání hezkého večera. Helena
OdpovědětVymazatRadu, vypadá krásně.... jako všechno od Tebe :-) letos poprvé zkusím :-) Ivča z Liberce ;-)
OdpovědětVymazatMoc pěkný recept, cukroví bude asi velmi lahodné po oříškách, hezký večer :-)
OdpovědětVymazatSuper inspirace, děkuji :)
OdpovědětVymazatRadu, já jsem ho už taky dělala, je to výborný.
OdpovědětVymazatkrásný den Majka
Také jsem ho neznala. Loni na mě recept vykoukl odněkud z internetu. Chuťově mi to hodně připomínalo pracny, ale rozhodně je to rychlejší na výrobu, takže letos hodlám zopakovat.
OdpovědětVymazatChtěla bych se zeptat odkud máte dřevěná čísla na svícnu? Děkuji Terka http://handmadetereza.blogspot.cz/
OdpovědětVymazat