pátek 6. února 2015

Rajská omáčka s hovězím masem a těstovinami

Dnes jsem opět vařila na přání. Lucinka i Pepánek jsou po nemoci pořád jak bledulky a je docela problém do nich něco dostat. Proto poslední dobu připravuji to, na co mají chuť. Dnes jsem se 100 % trefila do jejich gusta. Aby ne, vždyť je to klasika, která snad musí chutnat každému :-)


Suroviny:


3/4 kg zadního hovězího masa, 2 středně velké cibule - 1 na základ vývaru, 1 na základ omáčky, 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře (4 do vývaru, 4 do omáčky), 4 kuličky nového koření ( 4 do vývaru, 4 do omáčky), 8 hřebíčků (4 do omáčky, 4 do vývaru), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 rajčatové protlaky, cukr, sůl, mletá skořice, citronová šťáva


Nejprve si uvaříme maso. Maso omyjeme, dáme do hrce a zalijeme cca litrem a půl vody. Přidáme oloupanou celou cibuli, bobkový list, nové koření, pepř a hřebíček, osolíme a vaříme cca 1 a půl hodiny až dvě hodiny, aby nám maso změklo.  Uvařené maso vyndáme a necháme vychladnout a vychladlé nakrájíme na plátky. Vývar přecedíme a necháme ho na omáčku.
Nyní připravíme omáčku. V hrnci rozehřejeme máslo, na rozpuštěné máslo hodíme kuličky pepře, nového koření a hřebíčku a na drobné kostky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.  Potom přidáme mouku a osmahneme zlatou jíšku.  Do jíšky potom budeme po částech přilévat připravený vývar, až nám vznikne požadovaná hustota omáčky. Potom vmícháme oba rajské protlaky, osolíme, přidáme skořici, citronovou šťávu a cukr podle chuti. Omáčku přecedíme, přivedeme znovu k varu a vaříme zhruba cca 10 minut.









Dnes mi udělaly děti velikou radost, že talíře doslova vylízaly a na talíři nezbyl jediný flíček :-)




Teď už vám přeji krásný zbytek dne a my jdeme fandit našim biatlonistům :-)





Vaše Radka

16 komentářů:

  1. Ahoj Radka este som nestihla okomentovat vyborny jablkovy kolac, inak urcite vyskusam :) A tu dalsia parada.... Mnam... Green Gate je nadherny a tento modry sa aj mne dlho paci.... Krasny vikend Mira...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Miro, moc Ti děkuji za Tvou návštěvu a milý komentář. Vykouzlil mi úsměv na tváří! Přeji krásný a pohodový víkend! Radka

      Vymazat
  2. Tohle můžu:-)) Jen manža rajskou nerad, tak musím ještě jinou omáčku.-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ajko! U nás to naštěstí můžeme všichni a včera i manžel dokonce vylízal talíř. No není lepší pochvaly :-) Měj se hezky! Radka

      Vymazat
  3. Aj ja také môžem, ale hlavne že si deti pošmákli. :-) Ahoj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, no měla jsem z toho radost :-) Měj se hezky! Radka

      Vymazat
  4. Radu, před chvilkou jsme se vrátili z večerní procházky, byla zastávka v oblíbené kavárně, stopečka skvělé hruškovice na zahřátí, takže bych si teď klidně dala tu tvoji rajskou, vypadá úžasně! No, měla bych mít rozum, že :o)
    Moc chválím GG nákup, nádhera!
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Helenko! Moc Ti děkuji za nakouknutí a za vzkaz. No, nedivím se, že jste si dali něco na zahřátí, konečně to vypadá na zimu teplotami :-) Momentálně tu máme deset stupňů pod nulou! Tak krásný zamrzlý víkend! Radka

      Vymazat
  5. Minulý týden při rýmě a chřipce nás doma se sestrou maminka rozmazlovala úplně stejně! :) :) Krásný článek.. :) give away Budu ráda, když see zúčastníš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, hold maminka je maminka :-) Krásný večer! Radka

      Vymazat
  6. Radu, tak tímto bych u nás též uspěla. Rajskou máme rádi.
    A GG je nádherné ....
    Krásný víkend ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, dokonce pak i manžel vylízal talíř a že to fakt nedělá :-) Měj se moc hezky a děkuji Ti moc! Radka

      Vymazat
  7. To vypadá lákavě..Mějte se krásně a díky , že jste nakoukla na můj začínající blog.Ila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IIonko, rádo se stalo! Hned jsem si ho přidala na lištu. Přeji spoustu nápadů, krásné fotky a hodně spokojených čtenářů! Radka

      Vymazat
  8. U nás taky rajská frčí. :) Jen ji nedělám na cibulce, ale rozpustím máslo, dám mouku, udělám jíšku, do té vmíchám rajský protlak a pak přilévám vývar z masa. A hodně ji sladíme :) K tomu domácí knedlíky, 4 šišky pomalu nestačí :)))

    OdpovědětVymazat
  9. rajská dle vás je zatim nejlepší co sem uvařila, a to jsem na ten správný recept nemohla přijít několik let..pořád sem střídala protlaky , sem tam zkusila se zeleninou a pořád to nebylo to pravé, jen to vařený maso mám uplně bez chuti a takvé sušší, i když sem solila dost, tak nevím

    OdpovědětVymazat