pondělí 30. listopadu 2015

Zimní jablečný pečený čaj s vůní perníku a pravé vanilky

Krásný den!
Čímpak se nejraději zahříváte v zimě?
Svařákem?
Punčem?
Horkou čokoládou?
Co takhle zkusit pečený čaj
a dnes vám přináším další s vůní jablíček, perníkového koření a 
pravé vanilky....




Suroviny:


2 kg jablek, šťáva ze dvou citronů, 1 kg cukru 
- dávám 1/2 kg bílého a 1/2 kg třtinového, 
několik kousků hřebíčku, lžička perníkového koření,
 asi 2 kousky celé skořice, 5 kousků celého badyánu badyánu,vanilkový lusk, 2-3 lžíce rumu (nemusí být)


Jablka omyjeme, vyjadřincujeme a nakrájíme na kostičky 
-  všechny zhruba stejně velké, 
dáme na hluboký plech. 
Z citronů na jablka vymačkáme šťávu,
 přidáme cukr, rum a koření 
a vše promícháme a pečeme v troubě zhruba 60 minut na 180 stupňů. Ovoce pustí při pečení dostatek šťávy.
 Jakmile je ovoce upečené, 
plníme ještě horkou upečenou směsí ovoce a šťávy 
 skleničky (včetně koření),
 uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru.
 Je možné čaj také sterilovat alespoň na půl hodinky.
 Čaj připravujeme potom z cca 2 lžíček ovocné pečené směsi a zalijeme horkou vodou.





































Mějte prima zbytek dne!


Vaše Radka

3 komentáře:

  1. Teda RAdu úplně tady polykám, asi ho upeču také..... My s mužem nejraději červený vinný punč, ten milujeme, ale čím dál hůř se shání, že se letos snad i pokusím udělat vlastní. Obdivuji ty krásné papíry na skleničkách, odkud je prosím máš ?
    Ála

    OdpovědětVymazat
  2. Radko, v lete som robila pečený čaj z drobného ovocia, ale tento je taký fajn zimný. :) Asi urobím aj ja, voňavučký, škoricový. :):) Tie tvoje poháriky sú fakt krásne. Zdravím. D. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem udělala z domácích jablíček tento úžasný čaj. Voní nám celý byt. Děkuji za recept přeji hezký den. Petra

    OdpovědětVymazat