sobota 13. února 2016

Toskánská fazolová polévka

Krásnou sobotu!


Mám před sebou 4 volné dny a hodlám si je do syta užít!
Děti mají od pondělí jarní prázdniny.
Sice si nemohu vzít volno na celý týden,
ale dva dny jsou alespoň trochu kompromis.

Když jsem dnes ráno ležela v posteli
 a přemýšlela, co bychom si mohli dobrého připravit,
jako první mě napadl eintopf.
Nakonec to ale bude italská varianta bez uzeniny -
hustá toskánská fazolová polévka, kterou jsem našla na stránkách prima fresh...


Suroviny:

2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 mrkve,  2 řapíky celeru, 1 cuketa, 1 malá dýně hokaido 
(ještě jsem měla v zásobě a najednou se hodí :-),
 4 stroužky česneku, 1/4 lžičky mleté papriky,
 1/4 lžičky mletého rozmarýnu, 1/4 lžičky tymiánu,
 2 plechovky bílých fazolí,
 1 plechovka oloupaných a nakrájených rajčat,
 2 hrsti baby špenátu, 1 lžíce cukru,
 1 lžíce vinného octa, sůl, pepř, chedar

 
V hrnci rozpálíme olivový olej 
a postupně přidáme na jemno nakrájenou cibuli, 
na půlkolečka nakrájenou mrkev,
 na půlkolečka nakrájenou cuketu,
 na menší kostičky nakrájenou dýni a restujeme. 
Po cca 5 minutách přidáme prolisovaný česnek 
a koření 
a restujeme dalších cca 20 minut. 
Orestovanou zeleninu zalijeme litrem vody nebo vývaru,
 přidáme plechovky fazolí a rajčat, 
promícháme, ochutíme vinným octem, solí a cukrem,
 přidáme nasekaný baby špenát
 a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. 
Poté jen zlehka několikrát ponorným mixerem mixneme,
 aby nám zůstaly v polévce celé kousky zeleniny 
a podáváme s chlebem a kousky chedaru.













Přeji vám krásný odpočinkový víkend!


Vaše Radka



3 komentáře:

  1. Fíha, jedna polievka a toľko ingrediencií...musí to chutiť zaujímavo. Kika – Blog for smile

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam. Raduš, já bych hned ochutnala. My si na prázdniny ještě chvilku počkáme, ale také se těším,
    že si vezmu aspoň dva nebo tři dny volno a užijeme si to :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Musela být vynikající, ukládám si ji, polévky milujeme...
    Ála

    OdpovědětVymazat