neděle 14. srpna 2016

Dýňová polévka se zázvorem




Krásné nedělní ráno!


Tuhle jsem se zmínila o podzimu.
Počasí se nám v tuto chvilku sice umoudřilo,
ale přesto o sobě už podzim dává vědět.
Například plody.
Dýně totiž k podzimu zaručeně patří.
Když se děti vrátily ob babičky z prázdnin,
dovezly domů právě dýni.
A včera jsme si z ní uvařili dýňovou polévku se zázvorem...


Suroviny:


dýně, zázvor, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř, zeleninový vývar nebo voda, smetana na zjemnění (1 dcl)


Dýni omyjeme, rozkrojíme na půlku, vydlabeme semínka
a pokrájíme na středně velké kostky.
V hrnci rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a
kostky dýně orestujeme.
Poté zalijeme vývarem nebo vodou,
osolíme a opepříme, přidáme oloupané stroužky česneku.
Kousek čerstvého zázvoru si oloupeme a najemno nastrouháme.
Zhruba čajovou lžičku přidáme do polévky a vaříme do změknutí dýně.
Jakmile je dýně měkká,
ponorným mixerem důkladně umixujeme na hladký krém,
přidáme smetanu (já dávám smetanu ke šlehání) a ještě chvilku povaříme.

























Pokud chcete polévku ještě ostřejší,
můžete zázvoru přidat více.
Já ale kvůli dětem dala pouze toto množství.
A polévka u nich měla zase úspěch -
ostatně snad jako všechny krémovky.


Přeji vám krásnou slunečnou neděli!


Vaše Radka

5 komentářů:

  1. Radko, děkuji za recept ..
    Zrovna včera jsem si dýni donesla od kamarádky,
    chtěla jsem hledat recept na polévku.
    Už nemusím ☺
    Chci se zeptat dýně se loupe a musí tam být ten zázvor.

    Pěknou neděli Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deniso, dýně hokaido se loupat nemusí a ty ostatní bych asi oloupala. Jinak polévka může být i bez zázvoru, v záložce polévky mám ještě jeden recept, tak můžeš nakouknout.

      Vymazat
  2. Radunko, ano, počasí už je trošku podzimní a na mě padá splín.
    Ano, i podzim je krásný, ale není to léto, volno, pázdniny..
    Ale máš pravdu, dýnová polévka je skvělá, dýni miluju na všechny způsoby a těším se, až(zda) dozraje i nám..
    Krásnou neděli.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  3. Radu, vidím, že si vykouzlila samé dobroty. Mrkvový dort dělám celkem často, máme ho moc rádi a s dýňovkou ještě čekám, je to pro mě zosobnění podzimu a já chci ještě léto!
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Radko,
    dýňovou polévku vařím ráda, protože je rychlá a i můj tchán, který zeleninu moc nemusí ji má rád. Já ji vařím vždy den předem, protože se nám zdá, že je druhý den lepší.

    OdpovědětVymazat