pátek 18. dubna 2014

Koprová omáčka s knedlíkem a vejcem

Koprovka.Některými milovaná, jinými zatracovaná. U nás ji máme rádi naštěstí celá rodina, takže jakmile je sezona kopru, míváme ji docela často. Ale i mimo sezonu si již dnes můžeme tuto výbornou omáčku dopřát, aniž bychom museli kupovat kopr zavařený. Vím, spousta lidí namítne, že zeleninu a ovoce z ciziny nekupuje, že kupuje pouze sezonní, ale co naplat, když je na koprovku chuť v zimě, proč si ji nedopřát :-) Co jsem tak koukala, je i spousta postupů a receptů, jak koprovku připravit, tak doufám, že se někdo nezhrozí z toho, jak koprovku připravuji já : -) Připravím rozpis na cca 4 porce.



Suroviny:

na omáčku:
svazeček čerstvého kopru, 2 - 3 lžíce hladké mouky, cukr, ocet, sůl, kelímek smetany na šlehání, kelímek zakysané smetany, 1 vajíčko


4 vajíčka


Na knedlíky:
500 g polohrubé mouky,  1/2 kostky droždí, lžička soli, 2 dcl teplé vody, 1 vajíčko


Nejprve si připravíme těsto na knedlíky: Do mísy, ve které budeme zpracovávat těsto, si rozdrobíme 1/2 kostky droždí, posypeme 1 lžičkou soli a rozmělníme, až nám začne droždí téct. Potom zasypeme moukou, přidáme 1 vajíčko a přilijeme 2 dcl teplé vody, zpracujeme v těsto a necháme na teplém místě nakynout. Nakynuté těsto si rozdělíme na dvě poloviny a upravíme do tvaru knedlíku a ještě necháme na vále chvíli kynout. Mezitím si přivedeme vodu k varu, knedlíky si vložíme do vroucí osolené vody a z každé strany vaříme cca 15 - 20 minut podle velikosti. Nakrájíme režnou nití na plátky.


Příprava omáčky: Do kastrolu si nalijeme asi půl litru vody, svazeček kopru si omyjeme, zbavíme silnějších stonků a nasekáme na drobno. Nasekaný kopr vhodíme do kastrolu k vodě, přidáme asi 2-3 lžíce cukru, 2 lžíce octa, sůl  a necháme povařit, aby kopr změkl. Poté přidáme další litr vody, přivedeme znovu k varu a zahustíme moukou v smetaně ke šlehání a mícháme dohladka a necháme chvilku prohřát. Jakmile "omáčka" zhoustne, přidáme ještě jedno vajíčko, rychle a důkladně promícháme, aby v omáčce nevznikaly celé vaječné kusy. Potom přilejeme kelímek  zakysané smetany, promícháme, necháme prohřát, ale už nevaříme , aby se omáčka nezdrcla, můžeme případně ještě dochutit a máme hotovo.


Poté si uvaříme vejce a můžeme podávat. 


Dobrou chuť.


Radka





Žádné komentáře:

Okomentovat