čtvrtek 24. dubna 2014

Mramorový dort s tvarohovým krémem a jahodami

Když už jsem tu dnes psala o těch jahodách, napadlo mě, že bych vám tu mohla ještě napsat jeden recept na dort s jahůdkami. Dorty tedy ale nejsou vůbec mou parketou, nemám na ně talent a přiznám se, že ani nervy :-) Takže tento byl spíš světlá výjimka, protože se mi už také stalo, že se mi za sebou dvakrát nepovedl korpus, oba letěly do koše a já patlání dortů vzdala :-)
Recept na korpus a krém mám od mé kamarádky Petry, která i když není cukrářka, peče krásné dorty a dort od dortu se zlepšuje a zlepšuje!



Suroviny:



Mramorový korpus

na formu o průměru cca 23 cm

250 g hladké mouky, 1 necelý prášek do pečiva, 4 vejce, 240 g cukru moučka, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, 2 lžíce kakaa



Tvarohový krém

 400 ml mléka, vanilkový pudink, 1 máslo, 1 tvaroh ve staniolu, moučkový cukr dle chuti 


Na ozdobení

cukrářské piškoty, jahody, želatina , stuha


Korpus



Nejprve si ušleháme bílky, přidáme polovinu cukru ( 120g). V druhé míse ušleháme žloutky se zbytkem cukru. Potom začneme postupně přilévat olej,vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Třetinu těsta si oddělíme a obarvíme  kakaem.



Formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Do  formy poté střídavě lijeme těsto po lžících a to tak, že nejprve dáme lžicí na střed formy jednu lžíci kakaového těsta a na to dvě lžíce světlého těsta a tímto způsobem těsto na sebe vrstvíme, až těsto spotřebujeme. S těstem nesmíme v žádném případě míchat, aby nám zůstaly vrtvy "oddělené" a po upečení  vznikly na řezu pruhy.



Pečeme ve vyhřáté troubě na střední teplotu. Dort po upečení ihned vyklopíme a tím se nám urovná případná boule, která může pečením vzniknout.







Krém


Nejprve si připravíme pudink z mléka a pudinkového prášku. Ze 400 ml mléka si oddělíme asi 1/3, ve které rozmícháme práškový pudink. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka nalijeme připravenou rozmíchanou směs. Za stálého míchání budeme vařit asi jednu minutku. Hotový pudink necháme vychladnout, ale aby nám nevznikl škraloup na povrchu, přikryjeme igelitovým sáčkem.
 Zatím, co nám pudink chladne, vyšleháme si změklé máslo s cukrem a poté zašleháme postupně vychladlý pudink a potom ještě celou kostku tvarohu. 




Rozříznutý korpus si potřeme připraveným krémem, přiklopíme zpět a ještě krém potřeme po celém povrchu. Po stranách "přilepíme" cukrářské piškoty, poklademe jahodami a opatrně zalijeme želatinou, kterou si připravíme podle návody na sáčku. Ještě opatrně ovážeme kolem dokola stuhou a máme hotovo.























7 komentářů:

  1. Radu,,,,dortík opravdu vypadá báječně...moc krásně nafocený....přímo k nakousnutí.
    Určitě někdy vyzkouším,děkuji za receptík.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc Ti děkuji! Letos ještě nevím, jestli se do dortu pro Lucinku pustím. Vždycky to jistí moje mamka, která dětem peče potahované dortíky. Na ty já bych odvahu neměla. Krásný den a děkuji za návštěvu!

      Vymazat
  2. Hmmm... ten vypadá dobře:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, moc Vám děkuji, potěšila jste mne! Krásný pátek! Radka

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Amelie, děkuji Vám! Krásný pátek a nadcházející víkend! Radka

      Vymazat
  4. Je to bezvadný - rychlý a dobrý.

    OdpovědětVymazat