pátek 16. května 2014

Panna cotta s pravou vanilkou a malinovo - jahodovým přelivem

Musím se přiznat, že než jsem se odhodlala připravit tento italský dezert, uběhla poměrně dlouhá doba. Nejsem totiž přivržencem vanilkové ani smetanové chuti - nemám ráda ani vanilkovou ani samotnou smetanovou zmrzlinu. Nakonec mě zlákal vzhled tohoto dezertu - vypadá totiž božsky!  A světe div se, on božsky také chutná ! :-) Jeho jemná a lehounká smetanová chuť doplněná ovocem mě dostala! Takže občas člověk musí zahodit předsudky a musí ochutnat i to, o čem si myslí, že to není šálek jeho čaje. A víte, co je další jeho plusem? Je velmi rychle připravený, jen musíte bohužel vydržet tu dobu, co se chladí.
Aby byl výsledek co nejlepší, přečetla jsem několik receptů a spoustu rad a tipů. Základem je dobrá smetana a pravá vanilka. Podle Romana Pauluse,  šéfkuchaře restaurace pražského hotelu Alcron a držitele michelinské hvězdy, jsou právě černá semínka nejspolehlivějším ukazatelem toho, zda byla v dezertu použita pravá vanilka, nebo jen esence či cukr s vanilinem.
Takže se do toho pustíme :-) Rozpis bude na 4 porce.



Suroviny:

0,5 l smetany ke šlehání (já použila 400 ml (2 kelímky) 40% smetany ke šlehání a doplnila 100 ml vody), 40 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, 2 lžičky jemně mleté želatiny


Na přeliv: cca 8 kousků jahod, 10 kousků malin, 2-3 lžíce cukru, 50 ml vody



Do misky si připravíme 2 lžičky jemně mleté želatiny a zalijeme dvěma lžícemi vody a necháme nabobtnat. Formičky si jemně vymažeme olejem. Smetanu si dáme společně s cukrem a dužninou z vanilkového lusku do katrolu a za občasného míchání přivedeme k varu. Dužninu z vanilkového lusku získáme tak, že si lusk podélně rozřízneme a špičkou nože seškrábneme. Jakmile jsme smetanu přivedli k varu, přidáme želatinu a povaříme zhruba minutu až dvě , až se želatina ve směsi rozpustí. Poté nalijeme směs do formiček a necháme  v ledničce 4 - 6 hodin ztuhnout. V případě, že budeme připravovat dvojnásobné množství panna cotty, bude ale stačit pouze jeden a půl násobek želatiny, pokud bychom použili dvojnásobek, panna cotta by pak byla příliš tuhá.

Přeliv si připravíme tak, že si ovoce rozmačkáme s cukrem vidličkou. Přilijeme 0,5 dcl vody a necháme přejít varem. Pokud chceme mít přeliv hladší, můžeme ještě krátce promixovat ponorným mixérem. Jednu porci jsem polévala ještě teplým přelivem, ale můžeme polévat i vychlazeným. Obě varianty jsem ochutnala a nemají chybu.


Přeji vám všem krásný nadcházející víkend, oslazený třeba tímto výborným italským dezertem :-)



Radka












8 komentářů:

  1. Radko, tak na tomhle bych ujížděla:o))..já pro změnu vanilku miluju! Proto k té 1 s * přidávám ještě dvojité podtržení...krásný den..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, děkuji moc, úplně jsi mi s tím vykouzlila úsměv na tváři :-) Příště možná zkusím s čokoládou nebo s karamelem a oříšky :-) Papa Radka

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Já se přiznám, že jsem jí jedla porpvé, ale moc mi chutnala :-)

      Vymazat
  3. Radunko, tak tohle je něco pro mě...sladké já miluju a z té fotečky se mi úplně sbíhají sliny :o))
    Pohodový víkendík, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji za nahládnutí a za vzkazík :-) Tak to jsi mne moc potěšila! Krásný večer! Radka

      Vymazat
  4. Mňam!!! Vypadá úžasně, a hlavně, to můžu! :o)) hezký den, Radu. Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpko, tak to mám radost, že jsem se konečně také trefila do toho, co můžeš a co máš ráda! Krásý den! Radka

      Vymazat