středa 18. června 2014

Langoše

Dobré ráno moje milé!  Poslední dobou je to se mnou, co se blogu a celkově internetu týká, špatné :-) Nějak se nedostává času. Ve škole se pomalinku končí, ale teprve tento týden dcera píše závěrečné písemky, slavily se u nás Lucinky narozeniny na dvakrát, ve volných chvilkách háčkuji, abych vše stihla do konce června a navíc na mě sedla nějaká ošklivá viroza, takže jsem na dva dny ztratila i hlas. Doma si myslím na chvilku oddechli :-)
Proto jsem se rozhodla, že vám přinesu dnes alespoň jednoduchý recept na langoše. Langoše u nás milujeme. Vím, není to zrovna nic zdravého, ale když ono nám to všem táák strašně chutná! Langoše jsem poprvé jedla jako malá na Slovensku. Chodili jsme do jednoho stánku na langoše, wafle, palačinky s grankem a na kofolu v pytlíku :-) Manžel zase vzpomíná, že jim langoše dělávala teta a naše děti je milují zrovna tak. Langoše jsou snad jediné jídlo, kterému nedokážu odolat ani v době, když "nasadím" zdravou stravu, abych byla připravená na léto do plavek :-)


Suroviny:


0,5 kg hladké mouky, 400 ml mléka , 1/2 lžičky soli,kostička droždí, kečup česnek,strouhaný sýr,olej na smažení, 2 stroužky česneku


Droždí si rozdrobíme, posypeme solí a rozmělníme, až nám droždí začne téct. Zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Odměříme si mouku, přidáme "kvásek", zpracujeme těsto a necháme půl až třičtvrtě hodiny nakynout. Potom si oddělíme těsto na jednotlivé kousky a z něj potom rukama vytahujeme do tvaru langošů. Těsto vytahujeme rukama od středu ke krajům, aby bylo hezky tenké a tím uprostřed křupavé a prosmažené. Kraje necháme silnější. Smažíme z obou stran do zlatova. Hotové langoše potřebe směsí z prolisovaného česneku, trošky vody a soli, přidáme kečup a strouhaný sýr.


Pokud občas také rádi zahřešíte, přeji vám dobrou chuť a krásný den!



Vaše Radka









6 komentářů:

  1. Langoše taky občas dělám, ale do těsta dávám kysanou smetanu ... zdají se mi chutnější:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, já už se kolikrát chystala na to, že je udělám ze zakysané smetany a vždycky skončím u osvědčeného receptu :-) Krásný večer! Radka

      Vymazat
  2. Milá Raduš, však víš, jak já to s langošema mám, třikrát do roka jich smažím z 15-18 kilo mouky, tak během roku na ně doma dostanu chuť zcela výjímečně, ale ráda je mám, to zas jo.
    pa Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Majko! Když jsem tento článek psala, vzpomněla jsem si na Tebe a na to, jak jsi psala, z kolika kil mouky vás ty langoše čekají. Nevím nevím, jestli bych je měla ráda, kdybych musela toto připravovat :-) Ale takhle bych si u vás stoprocentně dala, kde prodávají langoše, tam si téměř vždycky dám!
      Krásný den


      Radka

      Vymazat
  3. Jééé, dala bych si, snad půjdou udělat i jako bezlepkové...někdy zkusím, díky :o) Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobré ráno Štěpánko :-) Zkus to, tohle je fakt něco, čemu nikdy neodolám. Sice totálně nezdravý, ale když je to jednou za čas ... :-)

      Vymazat