neděle 17. srpna 2014

Karlštejnský jablečný koláč

Recept na tenhle koláč jsem našla u Moniky Brýdové. Nikdy jsem nepekla koláč bez těsta, proto mě zaujal. Odpadne množství nádobí, které byste tedy jinak potřebovaly.  Ze začátku jsem měla obavy, jak může dopadnout a jestli bude koláč vůbec držet pohromadě. Někdy peču doma koláče a řezy z poloviční dávky, když si nejsem jistá výsledkem, ale tady jsem klidně mohla upéci rovnou celou dávku :-) Vzhledem k tomu, že máme rádi kombinaci jablek a skořice, výsledek byl zaručený. A protože je za dveřmi období sklizně jablek, jablečných receptů není nikdy dost. Recept bude tedy pouze na poloviční dávku, takže pokud se rozhodnete pro dávku normální, budete si muset množství surovin přizpůsobit.


Suroviny:

 250 g polohrubé mouky,  120 g cukru, 1 lžíce domácího vanilkového cukru, 125 g másla, 2 kávové lžičky skořice, 500g jablek.


Jablka omyjeme, oloupeme a na hrubém struhadle nastouháme. Do jablek přidáme skořici , případně mandličky, ořechy nebo rozinky. U nás se rozinky ale nejedí, takže jsme si vystačili pouze s ořechy. Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme dohromady. 
Na plech si rozprostřeme pečící papír a nasypeme zhruba třetinu mouky s cukrem, na vrstvu mouky dáme strouhaná jablka a navrch opět zbytek mouky s cukrem. Vychlazené máslo nakrájíme na tenounké plátky a celou plochu koláče plátky másla poklademe.  Koláč pečeme v předem vyřáté troubě na 150 stupňů minimálně třičtrtě hodiny, aby byl upečený do zlatova.


Takže tohle je vedle závinu a hraběnčiných řezů další varianta moučníku s jablky a já vám přeji krásnou neděli!



Vaše Radka
















13 komentářů:

  1. Radko, tenhle recept mám taky a je to velká dobrota. Hned bych si dala. Hezkou neděli Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, děláme si tu chutě, co? :-) Krásný večer! Radka

      Vymazat
  2. Radu, to musí být dobrota! Jablka padají, určitě ho upeču a už teď vím, že bude mít úspěch.
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, kombinace jablek a skořice nemá chybu, že? :-) Krásný večer! Radka

      Vymazat
  3. Úžasný recept, který určitě využiji. :)
    Na mém blogu probíhá *GIVEAWAY* o bělící pásky na zuby od CREST, přijď se podívat a zasoutěžit!♥ Budu moc ráda, když se přidáš :) Blog ϐook of ϐeauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikol, díky moc za návštěvu, jdu mrknout k Tobě :-) Hezký večer! Radka

      Vymazat
  4. Radunko, tenhle koláč dělám s tvarohem, s jablíčkama to může být taky moc dobrý, zkusím.
    Háčkovaný jehelníček i dortík jsou krásný, máš to krásně barevně sladěný. Jehelníček jsem takovýhle šila, uháčkovat ho asi zkusím.
    Přeji ti krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majko! No vidíš, tvaroh můžeme, to bychom mohli taky zkusit, děkuji za tip! Jsem ráda, že se Ti háčkování líbí. Já šít neumím, v ruce bych to ale zvládla, tak ho chci také vyzkoušet šitý. Měj se moc hezky a krásný večer! Radka

      Vymazat
  5. Peču s úspěchem už druhý rok, nejvíc chutná manželovi, takže u nás by poloviční dávka absolutně nestačila. To je dobře, že jste mi ho připomněla, sezona jablek je za dveřmi a kdo ví jak by chutnal s hruškama? Já snad vletím do obchodu a pytlík jablek koupím jakou jsem dostala chuť. Raduš pěkné odpoledne, ještě vám musím jít pochválit ty háčkované hruštičky Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, moc Vám děkuji za Vaši návštěvu. Mám to jako Vy, jak někde vidím fotku, která vypadá dobře, okamžitě na to dostanu chuť. S hruškama by to mohlo být také dobré, tuhle jsem zkoušela i závin namíchaný z jablek a hrušek a byl výborný! Krásný večer! Radka

      Vymazat
  6. Dobrý večer, já dělám poslední vrstvu z drobenky

    OdpovědětVymazat
  7. Tento koláč znám ze Skotska.Tam se to konzumuje ještě teplé hned po vytažení z trouby.Ještě se to polije trochou neslehane smetany.Vždycky chutná zejména v zimních mesících
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. výborný recept,děkuji za připomenutí,kdysi sem ho pekla z pořadu prostřeno,kde vařil tým celebrit a pekl ho Pavel Vítek s přítelem

    OdpovědětVymazat