Lasagne s boloňskou omáčkou mám moc ráda. Jsou sice syté, ale jednou za čas jim neodoláme, i když je s nima celkem dost práce. Našim dětem ale moc "nevyhovuje" tvar těchto těstovin, takže jsem vyzkoušela "klasické" těstoviny a zapekla je podobně jako lasagne. A světe div se , hned to mělo úspěch. Takže pokud chcete zkusit malinkou obměnu, zde je recept na zapékané těstoviny alá lasagne.
Suroviny:
1 balení těstovin, sůl
na omáčku: olivový olej, cibule, cca 500 g míchaného mletého masa, 1 plechovka pasírovaných rajčat, 3 stroužky česneku, 1 decka červeného vína, sůl, pepř, oregáno, bazalka
bešamel: 100 ghladké mouky, 100 g másla, muškátový oříšek, 1 l mléka,špetka soli
na posypání parmazán
Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku. Na pánvi rozpálíme olivový olej a orestujeme na drobno nakrájenou cibuli. Poté vhodíme mleté maso a osmahneme do té doby, než se "sype" a nejsou v něm hrudky vcelku. Potom přidáme pasírovaná rajčata, víno, prolisovaný česnek, sůl, pepř, koření a dusíme do měkka.
Zatímco se nám maso dusí, dáme si uvařit těstoviny a připravíme si bešamel.
V kastrolu si necháme rozehřát máslo, potom přidáme mouku a připravíme si světlou jíšku. Poté začneme opatrně přilévat mléko a důkladně promícháváme, aby se nám neutvořily hrudky. Jemně osolíme, nastrouháme trošku muškátového oříšku a máme hotovo.
Rozpálíme si troubu. Do zapékací misky si na dno dáme polovinu množství uvařených těstovin, na ně navršíme připravenou rajčatovou omáčku, potom zbytek těstovin, zalijeme bešamelem a nakonec posypeme strouhaným paramzánem a necháme zapéct.
Přeji krásný den!
Vaše Radka
Radunko, tohle je naše hodně oblíbené jídlo. Jen teda do boloňské nedávám víno, já víno v jídle fakt nemusím. A pro obměnu někdy na tu masovou směs pokladu lístky spařeného špenátu nebo podušené houby. Mám dnes dovolenou a zrovna se na ně chystáme - na houby, ne na lasaně.
OdpovědětVymazatpěkný den Majka
Milá Majko :-) Jj, máš pravdu, víno vynecháváme,pokudho zrovna nemám v ledničce načnuté, občas je to tedy s bílým, občassčervenýmaněkdys žádným :-) To špenátové bych si dala já, ale rodince to moc nechutná. Jednou jsem udělala špenátové caneloni a moc jim to nechutnalo. Mlsný jazýčky :-) Jeee, na houby bych šla taky, letos jsem ještě nebyla. Krásný den! Radka
VymazatZapečené těstoviny mám moc ráda :)
OdpovědětVymazatNela z Beauty Charm