sobota 25. října 2014

Jemelínský makovec

Ani nevím proč jsem měla utvělou představu, že našim dětem nechutná mák. Nemyslím mák na rohlíkách nebo housce, ale tak nějak všeobecně ve sladkých pokrmech. Když jsem upekla kynuté koláče, vždy raději sáhly po těch tvarohových nebo ovocných a na makové většinou nedošlo. Pak mě ale jednou Pepánek vyvedl z omylu, když přišel ze školky a že mu hrozně chutnaly nudle s mákem a že bych mohla doma také něco s mákem uvařit. Nechtělo se mi znovu dělat to, co měli ve školce, proto jsem navrhla, že bych jim mohla upéci makovec. A světe div se, měl úspěch. Recept jsem našla na stránkách maminčiny recepty a pokud také milujete mák, můžete ho s námi vyzkoušet. My makovec připravili bez polevy, ale pokud máte citronovou polevu rádi, přidám rozpis i na ní.


Suroviny:

2 vajíčka, 60 g změklého másla, 250 g moučkového cukru, 2 lžíce domácího vanilkového cukru, 340 g mletého máku, 340 g polohrubé mouky, 500 ml mléka, 2 prášky do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

poleva: 250 g moučkového cukru, 2 lžíce vařící vody, 4 lžíce citronové šťávy


Do misky dáme vajíčka, změklé máslo a moučkový cukr a ušleháme. Vešleháme mléko, přidáme mák a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou a pečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů zhruba 20 minut. Vychladlý moučník pocukrujeme nebo polijeme citronovou polevou: do prosátého cukru nalijeme horkou vodu,citronovou šťávu a vymícháme dohladka.







Přeji krásnou sobotu!


Vaše Radka
 

5 komentářů:

  1. Radu, u nás je to hodně podobné...Makovec pekla moje mamka, už jsem ho léta nejedla, ale úplně cítím tu vůni a kyprost. Měla bych ho zkusit upéct, třeba budou děti jako vás Pepánek :o)
    Moc se mi líbí tvé fotky sýkorky. Přeju ti, aby si rychle přeskákala ten krkolomný začátek a bylo zase dobře!
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Helenko, moc moc děkuji, sýkorky mi udělaly radost a manžel teď na balkoně pořád zametá :-) Hezkou neděli! Radka

      Vymazat
  2. Moře maku jsem si nasbírala a teď bere za vděk jakýkoli recept :-))) takže určitě vyzkouším ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivu, tak doufám, že vám tento recept bude chutnat :-) Krásnou neděli! Radka

      Vymazat
  3. Radu, dělala jsem ho včera, je moc dobrý, takový hebký, ale nevěděla jsem kolik toho je, tak jsem to udělala z poloviční dávky na menší plíšek po babičce. Makovec je dost vysoký, příště ho prokrojím, naplním máslovým krémem a nahoře určitě poleju polevou, bude z toho luxusní zákusek pro příznivce máku. Majka

    OdpovědětVymazat