neděle 5. října 2014

Skořicoví šneci

Jak využít skořici v kuchyni? Existuje veliká řada možností nejen při vaření, ale především při pečení. Skořice patří dle mého vedle vanilky k nejtypičtějšímu koření používanému při pečení. Její čas potom nastává hlavně v období podzimu a zimy. Vůni skořice miluji! A pokud se třeba smísí s jablky nebo máslem, potom už nechybí k božské chuti téměř nic. Několik receptů s vyžitím skořice jsem vám tu již napsala a dnes přináším další.





Suroviny:

400 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (21 g), 200 ml vlažného mléka, 40 g cukru krupice, 70 g rozpuštěného másla, 1/4 lžičky soli. 

Náplň: 100 g změklého másla, 80 g cukru krupice, 1 lžíce mleté skořice.

Vajíčko na pomazání


Nejprve si z trošky vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a lžičky mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout. Do mísy dáme zbytek mouky, cukru, rozpuštěné, ale zchladlé máslo, sůl, vlažné mléko a přidáme připravený kvásek a zpracujeme v těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme nakynout. Těsto poté vyválíme na cca 0/5 cm silný plát. Ten pomažeme směsí (smícháme změklé máslo, cukr a skořici), pevně srolujeme do tvaru závinu a ostrým nožem krájíme na zkruba 2,5 až 3 cm silné plátky. Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvilinku kynout (mezi jednotlivými kousky musí být větší mezera, aby se nám šneky při pečení nespekly dohromady). Pomažeme vajíčkem, případně posypeme hrubým cukrem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů cca čtvrt hodiny.










18 komentářů:

  1. Úžasní šneci...a nádherně naaranžované fotografie...ten porcelán je dokonalý!...Krásný nový týden, Radu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Inko, mockrát Ti děkuji! Za všechno! A ano, je úžasný, je lehké se do něj zamilovat :-) papa Radka

      Vymazat
  2. no to je nádhera.. se mi úplně sbíhají sliny :-) máš to krásně nafocené Raduš

    OdpovědětVymazat
  3. Radu, já tedy skořici miluji a tudíž si všechno skořicové -.šneci vypadají úžasně!
    Líbí se mi i tvůj citrusový čaj.
    Přeji hezký večer a děkuji za mail, ozvu se :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Helenko, mockrát Ti děkuji! papa a hezký zbytek soboty! Radka

      Vymazat
  4. Radu, já skořicové šneky miluju a taky miluju vůni skořice. Dělám je dost často, moc mě baví jak to doma při pečení voní.
    přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, taky miluju tuhle vůni a tak trochu ve mě probouzí vzpomínky na Vánoce, které miluju! papa Raka

      Vymazat
  5. ooo áno, vôňu škoricu milujem hlavne v zime... asi preto, že mi to pripomína vianoce, a hlavne...škorica zahrieva... :) pa Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, máme to naprosto stejné :-) Měj se moc krásně! Radka

      Vymazat
  6. Oj Raadka, tak to si mi narobila ale chúťky. Pozriem či mám droždie a asi budem piecť. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milí Andrejko, jsem moc ráda, že i takovéto emoce vzbuzuje mé psaní :-) Krásnou sobotu! Radka

      Vymazat
  7. KRÁSNĚ NAFOCENO.
    DĚKUJI ZA RECEPTÍK, VYZKOUŠÍM.
    PŘEJI HEZKÝ PODZIMNÍ ČAS.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  8. Krása, úplně jsem na ty šneky dostala chuť a jednoho bych si teď dala :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Dnes jsem tě objevila, za což jsem moc ráda a už se mi hřejí v troubě:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, Anežko, tak to jsme moc ráda! Užívej si tu vůni :-) Hezký víkend! Radka

      Vymazat