pondělí 27. října 2014

Svařák neboli Gluehwein ...

Když jsem přemýšlela, o čem bych vám v tomto období mohla napsat, napadlo mě hned několik témat. Jednak další tvoření s dětmi a potom svíčky, vonné vosky a jim podobné. Dalším tématem byl svařák. Ačkoliv během roku téměř nepiju, dokonce i na Silvestra si dávám s dětmi nealko "šampus" :-) , v sychravém počasí neodolám čaji a svařáku. Sice si na něj musím momentáně nechat zajít chuť, protože by se nesnesl v kombinaci s léky, ale to neznamená, že se na něj nemůžu zatím těšit a vám o něm napsat. 



                                               zdroj: Pinterest


I když pravděpodobně všichni víme, o co se jedná, malinko jsem zapátrala, co se o svařáku píše na internetu. Svařené víno neboli svařák je teplý nápoj vyráběný typicky z červeného vína nejrůznější kvality smícháním s bylinným odvarem. V dřívějších dobách se takto „napravovalo“ nekvalitní víno. V současnosti se často doslazuje cukrem a podává s plátky citronu. Tak píše wikipedie.
Pokud by čistě náhodou někdo nevěděl, jak na tento výborný horký nápoj, který nejen výborně chutná, ale který v období podzimu a zimy po prácházce krásně zahřeje,připravuje, tak tady je recept:


Suroviny:


1l červeného vína, cukr dle chuti, 1 kus celé skořice, 1 kus badyánu, 5 ks hřebíčku, plátek citronu

Víno nalijeme do kastrolu, přidáme koření a zahříváme, dokud se nezačne tvořit bílá pěna. Vsypeme cukr a za stálého míchání necháme ohřát až do hustší pěny, avšak nesmí se začít vařit. Zmírníme teplotu a asi 3 minuty ještě necháme prohřát. Nalijeme do hrníčků, ozdobíme plátkem citrónu a podáváme horké.

Když jsem hledala další zajímavosti o svařáku, narazila jsem ještě na variantu medového svařáku a karamelového. Medový svařák si připravíme tak, že do hotového ještě přidáme med. U karamelového si nejprve připravíme karamel rozpuštěním cukru a ten pak zalijeme vínem a přidáme koření. 


                                             zdroj: Pinterest


Ke svařáku mám ještě jedno moc hezké povídání a vzpomínky. Jako studentka vyšší odborné školy jsem byla na výměnném jazykovém pobytu v Německu. Měla jsem to štěstí, že se tato výměna uskutečnila pro mě v jednom z nějkrásnějším období - v období před Vánocemi. Měla jsem tedy možnost zažít vánoční atmosféru a dobu adventu i v jiné zemi. S mojí "rodinou" jsme navštívili i krásné malinké zapadlé hospůdky s atmosférou s velikým A. Nesměly chybět zázvorky, kandovaný cukr a svařák, neboli Gluehwein. V jedné z hospůdek podávali svařák v úžasných malovaných zimních hrnečkách. Byla jsem jimi doslova okouzlená! Když jsem po týdnu odjížděla, měla jsem spousty hezkých vzpomínek, náhradní maminka byla úžasná a dostala jsem dárky a u toho přiložený dopis, který jsem si měla rozbalit až doma. A jaké bylo překvapení, když dárkem byly právě 4 tyto úžasné hrnečky, které jsem tolik obdivovala. Takže se podařilo přesně to, o čem mi paní Vespermann v dopise psala. Abych si při pití svařáku na ně vždy vzpomněla. A to se daří do puntíku ještě dnes, po více jak 10 letech.






A jakému horkému nápoji dáváte přednost vy? Svařáku, punči nebo ještě něčemu jinému? Budu moc ráda, když mi napíšete a třeba i Vaše zážitky....



Vaše Radka

14 komentářů:

  1. Raduško, krásná atmosféra, taky se na něj chystám ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, už se těším, až si se šálkem zasednu k telce :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Ivet, jsem moc ráda, že se ti článek líbil, potěšila jsi mě :-) Hezký večer! Radka

      Vymazat
  3. Voňavý, hřející příspěvek s krásným povídáním!
    Moc tě zdravím Radko, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem moc ráda za tvoje milé řádky, potěšila jsi mě moc! papa Radka

      Vymazat
  4. Radko, díky za svařákový příspěvek. Úplně si mě navnadila. Budu muset koupit víno a dát se do vaření :-) Já totiž moc alkohol nepiji, ale svařáček si jednou za rok dám. A moc ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, tak to jsem moc ráda, že jsem i Tebe navnadila! S tím pitím to máme stejné :-) Krásné odpoledne! Radka

      Vymazat
  5. Radu, krásný článek plný vůně svařeného vína a koření. Děkuji za připomenutí. Přišlo období, kdy voňavý svařáček přijde moc k chuti. Také si ho občas a rádi uděláme. A s těmi hrníčky jsi mě na chvilku vrátila těch deset tel zpátky. Díky
    Hezký sváteční den celé Tvojí rodině
    mamka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mamko, mockrát Ti děkuju!!!!! ž bude vše zase tak jak má, tak vás na ten svařáček ráda pozvu! Pozdravuj taťku! Vaše Ráďa ♥

      Vymazat
  6. Radu, taky jsem si už včera říkala, že nastal ten čas svařeného vína a grogu. Já svařák připravuji buď na karamelu nebo vařím vodu s cukrem a kořením až voní po celém domě a pak tam vleju víno a jen zahřívám až se tvoří pěna. Mňam.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majko, je zajímavé, že v určitých věcech jsme na sebe dost napojené, že máme hodně věcí podobných, moc mě to těší, protože jsem moc ráda, že ke mě chodíš pravidelně na kukandu! Krásné odpoledne! Radka

      Vymazat
  7. pekny clanok... som si ho aj do pinterestu odlozila.. :) pa Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, tak to jsi mi udělala velikou radost, moc Ti děkuji! papa Radka

      Vymazat