úterý 11. listopadu 2014

Svatomartinské rohlíčky

11. listopadu má svátek Martin. Říká se, že by měl sv. Martin přijet na bílém koni. Vždy s napětím čekáme, jestli to tak skutečně bude. Protože už jako malá holka jsem z prvního sněhu měla obrovskou radost a zůstalo mi to do dneška. Letos to na sníh v našich končinách bohužel vůbec nevypadá, protože je teplo.
A kdo vlatně ten svatý Martin byl?  Martin se stal již jako patnáctiletý vojákem. Legenda říká, že jedné chladné temné noci uviděl Martin na ulici polonahého žebráka, který ho žádal o almužnu. Martin ale peníze neměl, a protože chtěl žebráka alespoň ochránit před chladem, rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny a jednu mu daroval. Následující noc se mu zjevil Kristus oblečený právě do této poloviny pláště.  Sv. Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.


Svátek svatého Martina byl spojován nejen s příchodem prvního sněhu, ale také s posvícením a ve vinařských oblastech pak tento den patřil oslavě nového vína.  Na svátek svatého Martina nesměla na stole chybět nejen upečená Martinská husa, ale i svatomartinské pečivo - rohy, rohlíky nebo podkovy svatého Martina.  Když jsem byla malá, nepamatuji si, že bychom svatomartinské rohlíčky pekli. V dětské knížce Čekání na Vánoce od Andrey Popprové jsme ale na tuto tradici narazili a protože se to dětem moc zalíbilo, do svatomartinských rohlíčků plněných mákem jsme se také pustili. A pokud i vy jste ještě nikdy svatomartinské rohlíky nepekli, přináším vám nyní recept, který jsem našla na stránkách Gurmánka .






Suroviny:

500 g polohrubé mouky, 100 g  cukru, 100 g másla, půl kostky droždí, 2 žloutky, špetka soli, 200 ml mléka

Náplň:

150 g mletého máku, 100 ml mléka, plátek másla, 2 lžíce strouhaného perníku, skořice, med a cukr dle chuti
 
vajíčko na pomazání, moučkový cukr na obalení popř. posypání


Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a mouky a zalijeme trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Máslo utřeme se zbytkem cukru, másla a žloutky, ke směsi přidáme poté mouku se špetkou soli, kvásek, zbytek vlažného mléka zpracujeme v těsto a necháme na teplém místě nakynout. Mezitím si připravíme nádivku. Zahřejeme mléko, přidáme mletý mák, cukr, máslo a  necháme chvilku povařit, zahustíme nastrouhaným perníkem a přidáme skořici případně med. Vykynuté těsto vyválíme na placky, které poté nakrájíme na osminy do tvaru trojúhelníčků, ze kterých potom budeme motat po naplnění nádivkou rohlíčky. Rohlíčky dáme na plech, necháme ještě chvilinku nakynout, pomažeme vajíčkem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů zhruba 35 - 40 minut. Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru případně pouze posypeme.















A ještě fotka sv. Matina....





                                                                                                                                                         zdroj: Wikipedie



K večeři měla být martinská husa, ale dnes ji v obchodě kam chodíme neměli, tak budeme muset vzít za vděk kuřecíma stehnama s knedlíkem a s červeným zelím :-) Ale myslím, že doma to určitě vadit nebude.


Přeji krásné úterý!



Vaše Radka




12 komentářů:

  1. Vypadají luxusně...měla bych je vyzkoušet. Díky za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. no vyzeraju mnamozne, tiez odkladam recept... urcite vyskusam... U nas to vyzera vonku skor na jar... teplucko, videla som ludi len tak v kratkych rukavoch bez kabata...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, u nás se to sice teď podzimu přiblížilo, ale radši už bych snad i ten sníh, než tohle, co je venku :-) Krásný den! Radka

      Vymazat
  3. Radunko, hned bych ochutnala.
    Fotečky jsou nádherné.
    jana

    OdpovědětVymazat
  4. Určite sú skvelé, nevedela som, že sú to svätomartinské :-)
    Cez víkend sa pokúsim také urobiť :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danielo, v tohle období asi ano, přes rok budou zase jinak nazvané :-) Krásný den! Radka

      Vymazat
  5. Byla bych se vsadila, že svatomartinské rohlíčky budeš péct! Vypadají nádherně Radu! Včera jsem měla hodně nároční den a přiznám se, že husu k večeři bych si asi nedala, ale v neděli u oběda si to vynahradíme :o) Asi dojde i na rohlíčky,možná podle tvého receptu.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, už mě máš krásně přečtenou :-) Měj se moc hezky! Radka

      Vymazat
  6. RADU,
    HNED BYCH SI DALA.
    URČITĚ JE NĚKDY UPEČU.
    FOTEČKY JSOU NÁDHERNÉ.

    MĚJ SE DENISA ♥

    OdpovědětVymazat