sobota 10. ledna 2015

Citronová babeta

Dnes tedy ještě jednou :-) Musím se přiznat, že naposledy jsem pekla před Vánocemi cukroví. Prostě nebylo potřeba, sladkého bylo doma dost. Ale včera mě Lucinka poprosila, jestli bych jí neupekla citronovou babetu a protože už cukroví je opravdu jen minimum, řekla jsem si proč ne. Alespoň jsem byla ušetřená toho, že bych si lámala hlavu, co jim připravit.

Citronovou babetu si můžete připravit v jakékoliv formě - bábovkové jako tentokrát my, v dortové a nebo třeba na plech. Jak budete chtít.

Suroviny:

250g polohrubé mouky, 220 cukru moučky, 4 vajíčka, 1 dcl vody, 1 dcl oleje, 1 lžíce domácího vanilkového cukru, prášek do pečiva, šťáva ze dvou citronů a 1 nastrouhaná kůra z BIO citronu, hrubá mouka a máslo na vymazání a vysypání formy

Nejprve utřeme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem. Na šlehání si necháme opravdu záležet. Čím více budou našlehané, tím bude babeta nadýchanější a jemnější. Potom vešleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme vodu, olej a citronovou šťávu a kůru a nakonec opatrně vmícháme sníh, který jsme si vyšlehali z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na cca 180 stupňů cca 45 - 50 minut.
























Hezké odpoledne a doufám, že je u vás krásně tak, jako u nás a pokud ne, posíláme alespoň na dálku slunečné pozdravy!


Vaše Radka


12 komentářů:

  1. Citronové těsto ráda nemám,ale bábovka vypadá moc lákavě.Radunko,máte vše opět moc pěkně nafocené.
    Moc zdravím ... přeji pěkný víkend,Zuzka

    OdpovědětVymazat
  2. Příjemné atmosféra - krásné fotky jako vždy a ty tulipány :-)))). U nás pod mrakem, strašlivě fouká, ale tady jsem si udělala opravdu dobře, Kája.

    OdpovědětVymazat
  3. U vás to Radko vypadá opravdu jarně :-)) krásné žluté tulipány a k tomu ladí citronová bábovka :-))) ..přeji dobrou chuť !!!

    OdpovědětVymazat
  4. Hned bych si dala.
    Www.style-and-smile15.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Radko,
    moc pěkné fotečky.
    Děkuji za recept .. babetku mám moc ráda .. recept ukládám.

    měj se pěkně .. akorát je 23:20 a u nás je snad konec .. vichřice .. déšť a kroupy .. Denisa ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Radu, a to jsem řekla, že je sladké dost... kdo by odolal, kór na tak krásných fotkách...
    Hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Stejnou bábovku jsem dnes pekla ( už je pryč ), jen místo citrónu jsem část těsta obarvila kakaem - tedy měli jsme mramorovou. Vyzkoušela jsem už mnoho receptů na bábovky, tahle je však daleko široko nejchutnější, nejjemnější - prostě nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  8. Radu, citróny zbožňujeme všechny tři holky. Určitě udělám. Přeji Tobě i celé rodině krásný rok 2015. Mnoho zdraví, rodinné pohody a štěstí. Lidka

    OdpovědětVymazat
  9. Radko, vypadá lákavě. Já jsem o víkendu prvně zkusila pomerančové muffiny. Ani nebyly tolik sladké, ale výborné. :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Radu, co mi to děláš :o):o):o) .... a co mé novoroční předsevzetí, že letos zhubnu pár kilo ??????Marki


    Tvá Babeta vypadá úžasně ..... moc se mi líbí ta forma .... budu se po ní muset poohlédnout.

    OdpovědětVymazat
  11. doby den, dakujem za vynikajuci recept. babovku som robila uz druhykrat, zakazdy z celozrnnej psenicnej muky a dnes som sravila citronovu polevu nakoniec. je vynikajuca, vobec nie je vysusena.pekny den este prajem:)

    OdpovědětVymazat