neděle 5. dubna 2015

Velikonoční mazanec

 Krásnou neděli!


Doufám, že si ji užíváte v poklidu.

Včera jsem se poprvé pustila do mazance.
Vánočku už nějaký čas peču, ale mazanec poprvé.
A protože jsem chtěla, aby se opravdu povedl, sáhla jsem po radách Romana Vaňka.



Suroviny:


230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí, 115 ml vlažného mléka, 60 g cukru, 70 g změklého másla, špetka soli, citronová kůra z půl citronu, 1 vajíčko, rozinky (my je nemáme rádi, tak jsem pekla mazanec bez), vajíčko na potření a plátky mandliček na posypání


Do mísy si dáme hladkou i polohrubou mouku, uděláme důlek a nalijeme část vlažného mléka, do kterého nadrobíme droždí. Pomalinku nožem přimícháme do středu trošku mouky, dokud nám nevznikne těstíčko husté zhruba tak, jako na lívance a necháme na teplém místě zhruba půl hodinky nakynout.
Jakmile nám kvásek nakyne, přidáme zbytek surovin - cukr, máslo, sůl, citronovou kůru a zbylé mléko a důkladně a dostatečně dlouho si zpracujeme těsto.  Přendáme ho na vál a necháme ještě 30 minut odpočívat. Potom vytvarujeme bochánek, předáme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme další hodinu na teplém místě nakynout.
Potom pomašlujeme bochánek rozkvrdlaným vajíčkem, posypeme plátky mandliček, uprostřed nůžkami nastřihneme křížek a pečeme cca 50 minut v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů.















Jsem moc ráda, že jsem vyzkoušela právě tento recept, protože je ten pravý a hned na první pokus.
 Mazanec je krásně křehoučký, nadýchaný a měkkoučký.


Dnes budeme mít k obědu velikonoční nádivku, obarvíme vajíčka, pomlázky manžel upletl již včera 
a budeme mít nachystáno.
Na Velikonoční pondělí jezdíme tradičně k mým rodičům na oběd.
Děti už se moc těší.



Přeji Vám krásný zbytek neděle a hezké velikonoční svátky!



Vaše Radka

20 komentářů:

  1. Radu, vypadá dosti jedle. Já ho pekla včera, jen ty mandličky mi tam chybí. Asi se příští rok polepším.
    Krásnou neděli ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věru, moc Ti děkuji! Já už pekla také včera, ale dopékala jsem ho až v půl deváté večer, takže světlo světa spatřily fotky až dneska :-) Užij si krásné Velikonoce a hezké pozdravy! Radka

      Vymazat
  2. Radu, vypadá úžasně !!!!! Přeji ti krásné a veselé Velikonoce !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, moc Ti děkuji a užijte si svátky jara s veselou náladou! Radka

      Vymazat
  3. Radu, ten je jak malovaný! Letos už ho dělat nebudu, ale na příští rok jsi mě dodala velký impuls. Hezké Velikonoce v kruhu těch nejmilejších, Klárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, já také odolávala, ale letos už se nedalo :-) Moc děkuji a krásné a poklidné velikonoční pondělí a hezký večer! Radka

      Vymazat
  4. RADU, TVÉ PEČENÍ VYPADÁ BÁJEČNĚ.
    RECEPTÍK JSEM SI ULOŽILA, VYZKOUŠÍM.
    POHODIČKOVÉ JARNÍ SVÁTKY PŘEJI.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohgdi, mcokrát Ti děkuji a i Tobě příjemně strávené velikonoční svátky! Radka

      Vymazat
  5. Radu, vypadá jako od pekaře :-) Kůrka zlatavá a jemně nadýchaný. Voní až k nám :-) Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, mockrát děkuji, měla jsem z něj radost, i dospělým stačí málo k radosti :-) Krásný večer a hezké Velikonoce! Radka

      Vymazat
  6. Hmm Radka vypada naozaj luxusne :) Prajem krasne sviatky :)

    OdpovědětVymazat
  7. Radu, mazanec je k nakousnutí.
    Přeji celé Tvé rodince pohodové a veselé svátky jara.
    Pa Jana

    OdpovědětVymazat
  8. Teda ten vypadá lákavě,určitě byl výborný...

    OdpovědětVymazat
  9. Odpovědi
    1. Andrejko, sama jsem z něj měla radost, určitě to znáš, když se ti něco povede. hezký večer a dobrou noc! Radka

      Vymazat