neděle 5. dubna 2015

Velikonoční nádivka z uzeného masa




Dnes se vám hlásím ještě jednou a v tuhle chvíli mám rozpracovaný ještě jeden článek.
Přípravy jsou v plném proudu 
a já si do virtuálního deníčku chci zaznamenat vše :-)
Když se v čase vracím zpátky a procházím si starší příspěvky,
 vrací se mi vzpomínky. 
A tak i dnešek sem určitě patří - 
se vším, co se u nás doma děje....

Manžel velikonoční nádivku nezná. 
Říkal, že u nich doma ji nikdy nedělali.
A že když viděl tu hromadu lupení, začal propadat panice. 
Nakonec prý všechno ale dopadlo jinak, než si v hlavě představil.
Chutná to prý skvěle a už u oběda byl natěšený, až to ochutná i studené :-)
A nakonec ho osvítil nápad, že by se tato nádivka mohla dělat i na různé oslavy.
Opravdu mu to muselo moc chutnat :-)



Suroviny:


250 g bílého pečiva pokrájeného na kostičky (rohlíky, žemle, veka, touastový chléb), 400 g uzeného masa, 200 g zelého lupení (já použila mladý špenát, mangold a rukolu),125 g másla, 6 vajíček, 300 ml mléka, 100 ml vývaru, sůl


Pečivo nakrájíme na kostičky a necháme oschnout.
 Mezitím si dáme uvařit uzené maso - část vývaru pak použijeme na namočení pečiva.
 V průběhu vaření masa si oblanšírujeme zelené lupení. 
Přivedeme k varu osolenou vodu, 
jakmile začne vřít, vhodíme do ní lupení, promícháme a ihned lupení zase vyjmeme a zchladíme ledovou vodou.
 Lupení necháme okapat a pak z něj vymačkáme přebytečnou vodu. Vymačkané lupení pokrájíme na hrubší kousky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. 
Povolené máslo si nejprve utřeme se solí. 
Vajíčka si oddělíme - zvlášť bílky a zvlášť žloutky. 
Žloutky jeden po druhém postupně vešleháváme do másla. 
Z bílků usleháme sníh. 
Do mísy si dáme housky a přilijeme vývar s mlékem a promícháme. 
Poté přidáme na kostičky nakrájené a vychlazené uzené maso,
 přidáme na hrubo nakrájené lupení, 
máslo utřené se žloutky,
dosolíme podle chuti a nakonec opatrně, ale důkladně vmícháme sníh z bílků.
Pekáček si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a nalijeme připravenou směs.
 Pečeme v troubě cca 50 minut, dokud nám nádivka nezezlétne.

Hezké čtení o velikonoční nádivce můžete nalézt zde
















A co u vás?
Peče se u vás na Velikonoce také nádivka?
My jdeme pokračovat v přípravách a ještě se vám dnes ozvu :-)


Zatím se mějte krásně a pohodově!



Vaše Radka

8 komentářů:

  1. Radka tak uz teraz sa tesim co to bude neskor, pretoze toto vyzera bajecne a urcite "nadivku" vyskusam :) Mnam! Krasnu velkonocnu nedelu Mira...

    OdpovědětVymazat
  2. Nadivku jsem jeste nikdy nedelala v patek bylo uzene vyprodane tak to zkusim jindy az toho venkovniho zelenyho bude vic :-) dekuji za recept pisu si do receptare. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radano, mockrát děkuji a doufám, že bude nádivka chutnat :-) Hezký večer! Radka

      Vymazat
  3. Nádivku jsem letos nestihla a ráda vyzkouším tu tvou ;-) když manželovi tolik chutnala. Díky za recept, těch není nikdy dost.Hezký den.Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, moc děkuji! Budu ráda, když třeba pak napíšeš, jak vám chutnala doma :-) Hezký večer! Radka

      Vymazat
  4. Já úplně zapomněla na nádivku, děláváme tradičně hlavičku. Kopřivy už rostou, o víkendu bude nádivka :-)))), Kája.

    OdpovědětVymazat