čtvrtek 25. června 2015

Levandulovo-citronová bábovka s citronovou polevou

Krásné odpoledne!

Když se řekne levandule,
 první, co se mi vybaví, 
je její typická barva, vůně a lány levandulových polí někde v Provance.
Letos se mi bohužel nepoštěstilo si levanduli ukořistit.
Ale představte si.
Ve školce, kam chodí náš Pepánek,
pracuje Jana z Janina blogu.
A když jsem včera vyzvedávala Pepánka ze školky 
a dohadovala jsem s paní učitelkou ještě detaily o prázdninovém provozu ve školce, 
vyběhla Jana za mnou ven, 
že mi zítra - tedy dnes - nechá u Pepánka kytičku levadule.
Jani, chtěla bych Ti strašně moc moc poděkovat!
Ani nevíš, jak velikou radost jsi mi udělala. 
Levadule je překrásná!!!!!
A protože jsem měla sen,
vyzkoušet jeden recept, 
jsem Ti moc vděčná,
že jsem si tenhle malý sen mohla díky Tobě splnit!!!


Suroviny:

250g polohrubé mouky, 220 cukru moučky,
 4 vajíčka, 1 dcl vody, 1 dcl oleje, 1 lžíce domácího vanilkového cukru, 
prášek do pečiva, šťáva ze dvou citronů a 1 nastrouhaná kůra z BIO citronu,2 lžíce kvítků levandule
 hrubá mouka a máslo na vymazání a vysypání formy


na polevu: 200 g cukru moučka, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce kvítků levandule


Nejprve utřeme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem.
 Na šlehání si necháme opravdu záležet. 
Čím více budou našlehané, tím bude bábovka nadýchanější a jemnější. Potom vešleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva,
 přidáme vodu, olej a citronovou šťávu a kůru 
a nakonec opatrně vmícháme sníh,
 který jsme si vyšlehali z bílků.
 Přidáme dvě lžíce levandule 
a ještě jednou jemně promícháme.
 Těsto nalijeme do vymazané 
a moukou vysypané formy 
a pečeme v předem vyhřáté troubě na cca 180 stupňů cca 45 - 50 minut.
Mezitím si připravíme polevu.
 Moučkový cukr prosijeme, smícháme s vodou a citronovou šťávou
 a vymícháme jemnou polevu,
 poté přidáme levanduli.
Na upečenou a vychladlou bábovku nalijeme polevu,
 přidáme plátek citronu 
a kvítek levandule 
a můžeme podávat. 


































A co vy?
 Zkoušeli jste už levanduli použít v kuchyni?
 Já bych ještě ráda vyzkoušela levandulovou limonádu,
 protože jsem ji ochutnala 
a byla vynikající.
A další recept s levandulí můžete naleznout zde
Zítra přeji všem školákům,
pokud již končí,
příjemný vstup do dvou měsíců volna
 a krásné prázdniny nejen jim,
 ale i všem učitelkám a učitelům!!!
Vaše Radka

6 komentářů:

  1. Radu, krásné fotky a sliny se jen sbíhají:o))..já tady dobaluji ještě dárky pro své žáčky..jako vždy na poslední chvíli a jako vždy jich je tolik, že nestíhám...žabky, míče, smajlíkové hopíky, atd...Mějte krásné prázdniny, užijte si dovču a těším se, až se po prázdninách setkáme..Já jsem skoro celé prázdniny mimo...pá Inka

    OdpovědětVymazat
  2. Radka, neskúšala som levanduľu v kuchyni ešte. Tvoja bábovečka vyzerá veľmi dobre. Poleva na nej je super. Asi upečiem aj ja. Zdravím. Dana :):)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná a určitě i chutná bábovka...Užij si léto...Ila

    OdpovědětVymazat
  4. Raduš, bábovka voní až sem. a protože já mám zahrádku plnou levandulových bochánků (letos spíš bochanů), včera jsem jogurtový koláč s jahodama a muchovníkem posypala drobenkou a levandulí. náramná vůně. mám taky levandulový cukr a o víkendu budou levandulové sušenky.
    krásné léto Majka

    OdpovědětVymazat
  5. Radu, tvé recepty jsou super, takže moc ráda vyzkouším i tuhle bábovku. Levanduli v kuchyni používám, ale musím opatrně, na mé chlapy je hodně aromatická...
    A jinak - blogerský svět mě zatím stále udivuje... V dobrém, pochopitelně...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Radu...mám radost, že jsem Tě mohla potěšit.
    Určitě bábovku vyzkouším, protože vypadá moc lákavě.
    Pá a hezký víkend.
    Jana

    OdpovědětVymazat