neděle 19. dubna 2020

Tvarohové buchty

Krásnou neděli!


To je překvápko, že?
Pro mne vlastně také.
Je to zvláštní doba a 
v téhle zvláštní době je vlastně momentálně čas na to,
co obvykle není.
A našla se dokonce i chuť,
po dlouhé době zase napsat článek.
A protože doma teď mimo jiné i hodně peču,
a mám to štěstí,
že mi maminka dovezla droždí,
kterého je momentálně nedostatek,
přináším Vám dnes recept na buchty.
Světe div se,
ten tu totiž ještě nemám :-)


Suroviny:

3 žloutky, 60g cukru, 500g hladké mouky, 250ml mléka,  1 kostka droždí, 2dcl oleje, půl lžičky soli

Náplň:

250 g tvarohu, 1 vejce, cukr moučka, vanilkový cukr

Na potření:

rozpuštěné máslo, lžíce rumu


Nejprve si připravíme kvásek.
Do 250g vlažného mléka zamícháme 1 malou lžičku cukru
, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Mezitím co nám kyne kvásek,
si ušleháme 3 žloutky a 60g cukru.
Jakmile máme vajíčka s cukrem vyšlehaná,
přidáme zbytek surovin - 
mouku, sůl, kvásek a nakonec olej.
Vypracované těsto nechávám kynout asi 1/2hodinky
 přikryté čistou utěrkou 
na teplém místě.

Mezitím si připravíme
 tvarohovou náplň,
 kdy všechny suroviny smícháme dohromady.

Ve chvíli, kdy máme těsto vykynuté, 
ho přemístíme na moukou pomoučený vál 
a prohněteme.
Odebereme asi jeho jednu třetinu 
a těsto rozválíme na plát o tloušťce asi půl cm.
Plát rozkrájíme nožem 
na čtverce o velikosti asi 7 x 7 cm 
a doprostřed čtverce dáme tvarohovou náplň 
a tvarujeme "měšce" tak, 
aby nikde nečouhalo místečko, 
kudy by nám tvaroh mohl vytéci.
Takto připravený měšeč dáme
 na dostatečně vymazaný pekáček olejem
 hladkou stranou nahoru 
a ze všech stran ještě pomažeme buchtu olejem,
aby nám pak šly buchty od sebe krásně odebírat.

Tento proces zopakujeme,
 až máme pekáček plný. 
Buchty na sebe úplně na sílu netlačte,
v troubě budou ještě kynout, 
tak ať mají vůli 
a nevyběhnou moc nahoru. 
Raději použijte ještě jeden pekáček, 
než aby bylo v jednom pekáči buchet příliš.
Pekáč přikryjeme znovu čistou utěrkou
a necháme dalších 30 minut kynout.

Mezitím si rozpálíme troubu na 180 stupňů.
Pekáč buchet vložíme do trouby 
a pečeme cca 30 min 
do krásně zlatavé barvy.
Ještě teplé buchty potřeme rozpuštěným máslem 
smíchaným se lžící rumu
a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
















A jak zvládáte tuhle současnou situaci vy?
Doufám,
že jste všichni zdraví
a v pořádku.
Všem posílám hodně pozdravů!


Vaše Radka





4 komentáře:

  1. Radu, děkuji. A moc si přeji, aby svět byl zase v pořádku...Prima dny přeji. Věrka

    OdpovědětSmazat
  2. Buchty se tedy povedly !!! Všichni naříkají , jak se nedá sehnat droždí a u nás je mají pokaždé - ty čerstvé vážené - ve vietnamských potravinách !!!Ještě se nestalo , že by nebyly :-))) Iv

    OdpovědětSmazat
  3. Radu, děkuji za recept. Buchty jsou výborné. Dnes jsem je dělala povidlové. A moje premiéra s čerstvým droždím, doteď jsem dělala jen se sušeným. Pavla

    OdpovědětSmazat