Pečené kuře už jsme zkoušeli na mnoho způsobů. Tohle je klasika, která se ale peče tak trochu jinak. Recept jsem našla na internetu na recepty.cz , zpočátku jsem nevěřila tomu, že se kuře může péci nejprve bez vody na "sucho", ale postup jsem dodržela a udělala jsem dobře. Odměnou mi bylo křehké maso s vynikající křupavou kůrčičkou.
Suroviny:
8 kuřecích spodních stehen, sůl, 1 lžička červené mleté papriky smíchaná s olivovým olejem, voda
na šťouchané brambory: 3/4 kg brambor, 8 velkých mangoldových listů (já měla zamražené, ale určitě budou lepší čerstvé v sezoně), 5 stroužků česneku, olivový olej, sůl
na salát: polníček, rajčata, olivový olej
Kuřecí stehna si nejprve omyjeme, osušíme a osolíme. Pečeme v otevřeném pekáčku na špejlích (aby se spodní kůže nedotýkala pekáče)
30 minut na 180-200 °C bez podlití vodou. Pak pečeme dalších 30 minut na
200-250 °C podlité trochou vody a poléváme za pečení výpekem . Potom kuře vyndáme a celé pomažeme
paprikou v oleji a dáme dopéct na dalších 15 minut a
necháme před porcováním stát cca 5 minut. Do slitého výpeku přidáme trochu vody nebo kuřecího vývaru a trochu povaříme, případně přikořeníme kmínem nebo bazalkou.
V době, kdy se nám peče kuře, si oloupeme brambory, opláchneme, nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme. Zatím, co se nám brambory vaří, si na pánvičce rozpálíme olivový olej a spaříme natrhané listy mangoldu, přidáme na plátky nakrájený česnek a lehce osmahneme. Uvařené brambory ocedíme, rozmačkáme, přidáme mangold s česnekem a osolíme.
Polníček opláchneme, omyjeme rajčata, lehce promícháme a zakápneme olivovým olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat