pondělí 12. května 2014

Linecký mřížkový tvarohový koláč

Mřížkový marmeládový koláč dělávala moje mamka a babička. Pamatuju si, že když se jelo někam na cesty, na dovolenou pod stan, upekla mamka vždycky marmeládový mřížkový koláč, protože vydržel dlouho dobrý! Taky si pamatujete ty hliníkové dvojdílné krabičky? Měly oba dva díly - spodní i vrchní - plastové uchycení a za to se muselo naráz zatáhnout, aby se krabička lépe rozdělala. Pamatuju se, že jako malá jsem z toho občas neměla sílu, protože se nějakým způsobem v krabičce udělal podtlak a mě to nešlo otevřít. A taky si pamatuju, že občas se i do téhle krabičky ve stanu dostali do dobrot mravenci.  Já měla vždycky ráda ty vypečené kraje lineckého koláče a pokud byly mírně připečené, bylo to pro mě dokonalé. A vlastně nejen u lineckého koláče. Prostě krajové buchty, krajové koláče, to je moje! Mám prostě ráda, když to křupe, mám ráda ten vypečený kraj. Vlastně i vánoční cukroví mám ráda čerstvé, ještě než stihne zvlhnout. 
Ale to jsem se dostala někam trošku jinam, než jsem chtěla. Prostě linecký mřížkový koláč byl pro mne vždy s marmeládou. Proto mne velmi zlákalo, když jsem objevila na mimibazaru jinou variantu - a to s tvarohem. Koláč si mne hned po prvním upečení získal, proto jsem si ho zařadila mezi mé oblíbené a nyní bych se s receptem ráda podělila i s vámi.



Suroviny: 

Těsto: 300 g hladké mouky, 200 g cukru krystal, 2 vajíčka, 150 g másla,  1 kypřící prášek 

Náplň: 200g cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, 2x tvaroh ve vaničce, 1 kapka citronového aroma, 2 vajíčka

máslo a dětská krupička na vymazání a vysypání formy



Z mouky, cukru, kypřícího prášku, vajíček a másla si zpracujeme těsto, které necháme zhruba na půl hodinku odležet v ledničce. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň.  Nejprve si vyšleháme vajíčka s cukrem , potom přidáme pudinkový prášek a nakonec vmícháme tvarohy a přikápneme kapku citronového aroma.  
Formu si vymažeme máslem a vysypeme dětskou krupičkou. Těsto si rozdělíme v poměru 2/3 a 1/3. Ze dvou třetin si vyválíme plát, který potom přeneseme do formy. Nalijeme náplň a ze zbylého těsta si připravíme válečky, které potom klademe na vrch koláče ve tvaru mřížky.
 Pečeme při 160 stupních zhruba 40 minut do zlatova. 
Pokud máte rádi ovoce, je možné koláč pod mřížku doplnit například ještě půlenými meruňkami a podobně.


Krásný večer a hezké sny 



Radka











17 komentářů:

  1. Radko, můžeš mi prozradit, jak potom, co děláš takové úžasné dobroty, můžeš vypadat tak jak vypadáš? Kdo totiž Radku nezná, tak je to krásně štíhlá milá a stále usměvavá maminka...:o)..hned si ho píšu..jo a na krabičku si taky pamatuju...i na ty mravence:o)..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko :-) No, tak špeky jsou schované :-) Ale jinak třeba tenhle recept jsem vytáhla "ze šuplíku" - to znamená, že jsem ho třeba momentálně teď nedělala, ale stojí za to, abych se s ním podělila a fotky mám uložené, že jsem ho dělala třea v době, kdy jsem ještě neměla blog. A jinak třeba vždycky ochutnám, jak se to povedlo. Někdy odolávám víc, jindy míň :-) Hezký den! Radka

      Vymazat
  2. Raduško, miluju mřížkový koláč, miluju všechny okraje a u štrůdlu nejvíc patky, nejraději bych měla štrůdl malinký aby byly samé patky. A tvarohový je super, někdy nahoru dávám rebarboru nebo jablíčka. A v neděli jsem pekla linecký s hruškama a smetanovým krémem s nasekanou mátou, to ti byla dobrota.
    přeji krásný den a tvůj určitě taky vyzkouším. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, Ty jsipřesně můj člověk! Na štrůdl bych málem zapomněla :-) Majko, byla bys tak hodná a mohla bys mi prosím napsat recet na ten koláč s hruškama. Zní to Mňam! Děkuji moc a krásný zbytek dne! Radka

      Vymazat
    2. Radunko, těsto si udělej klidně podle svého osvědčeného receptu. No a trošku jsem ho (asi 15 minut) dala předpéct. Potom jsem na ně nalila náplň: smíchala jsem šlehačku-příště dám zakysanku, 2 vajíčka, 1,5 lžíce hladké mouky, cukr dle chuti a najemno nasekané lístky máty (měla jsem strach aby nebyla moc aromatická, ale mohla jsem klidně dát víc). No a pak jsem na to naskládala kompotované hrušky a nahoru dala mřížky a dopekla až mřížky zrůžověly. Je to taková moje varianta, ale dá se cokoli. Já jsem takový vařící a pečící zkoušeč, takže u mě většinou není žádný recept (krom klasiky - svíčková, rajda a tak) stejný.
      měj krásný den Majka

      Vymazat
    3. Majko, to zní teda výborně, takže to určitě vyzkouším, i když raději tu mátu dám jen na půlku, aby to ty naše prďolata jedly :-) Jsi určitě vynikající kuchařka a už jsem se chtěla kolikrát zeptat, jestli i Ty máš někde nějaké stránky. Děkuju moc za bezva tip a krásný zbytek středy :-) Radka

      Vymazat
    4. Radu, já žádné stránky nemám, ale jestli se chceš ptát dál, můžeš
      majka.urb@seznam.cz

      Vymazat
    5. Majko, moc Ti děkuji za kontakt, určitě ho využiji, jakmile mě zase něčím nanadíš a že to tedy umíš :-) Co bychom z toho života bez dobrot měli, co? :-) papa a děkuji za Tvé milé návštěvy!!! Radka

      Vymazat
  3. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
    There's a lot of folks that I think would really enjoy your content.
    Please let me know. Thanks

    Here is my website Free itunes codes

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hello! First I write, I speak only a little English, so I hope I don´t make mistakes :-) Thank you for your message, I certainly do not mind.

      Have a nice day


      Radka

      Vymazat
  4. Radu, těsto mám sice trochu jiné (když jsme hodně rozmařilí, tak i s ořechy, to je prý ten pravý linecký), ale vždycky je na něm tvaroh a domácí rybízová marmeláda, pěkně ostrá. Tak to prostě milujeme :o)
    Ráda vyzkouším i ten tvůj.
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, my si tu tak krásně děláme chutě, s těma oříškama to musí být vynikající :-) Takže chutím zdar a krásné odpoledne! Radka

      Vymazat
  5. Radu, zrovna v neděli jsem na chalupě také pekla mřížkový....u nás na něm nikdy nesmí chybět marmeláda :o))
    Ten tvůj vypadá také moooc lákavě.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc Ti děkuji za milou návštěvu a komentář! Já si peču jen pro děti a sebe, manže bohužel sladké vůůůbec nejí, dá si, jen když mi chce udělat radost :-) Hezké odpoledne! Radka

      Vymazat
  6. Radka, i u nás sa robil vždy s marhuľovým lekvárom, ale mamina raz spravila inováciu a miesto lekváru dala strúhané jablká s cukrom a odvtedy sa už inak nerobí.Tento s tvaroh vyzerá tiež veľmi lákavo, takže ho hne´d vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrej, moc Vám děkuji za Vaši návětěvu u mě na blogu. Jinak s těmi jablky je to dobrý nápad, určitě to taky někdy vyzkouším! Mějte hezký zbytek dne! Radka

      Vymazat
  7. Mňam.. Ten vypadá moc dobře! Jen nám doma tvaroh moc nejede :/

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat