Když jsem se rozhodovala, jaký další recept vyzkouším z Klasické italské kuchyně, měla jsem pro tentokrát zcela jasno. Foccacia s rozmarýnem, kterou miluje naše Lucinka. Foccacia je italský chléb, jehož základem je solené kynuté těsto obohacené o olivový olej. Může se péct samotný nebo obohacený o další ingedience, jako je cibule, bylinky - rozmarýn nebo šalvěj, olivy, slanina nebo další koření.
Hned na začátku musím upozornit na to, že foccacia je časově náročná na kynutí. Kyne na dvakrát - nejdříve cca hodinu a půl a pak ještě další třičtvrtě hodinu. Ale výsledek stojí určitě za to! Děti se do ní s chutí pustily, takže určitě budeme péct brzy další a tentokrát třeba s olivami :-)
Suroviny:
Těsto:
1 sáček suchého droždí (nebo 1/2 kostky droždí. I když jsem zvyklá na kostku droždí, dnes jsem použila sáčkové droždí, jak bylo uvedeno v receptu), 2 šálky vlažné vody (použila jsem šálek o objemu 200 ml), 6 1/2 šálku nebílené hladké mouky ( u mne to odpovídá cca 750 g hladké mouky), 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíce soli
Na pečení:
plech, 2 lžíce extra panenského olivového oleje na vymazání plechu, směs ze 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, 2 lžic vody a 1 lžičky hrubozrnné soli, několik snítek rozmarýnu
Droždí si rozpustíme v 1/2 šálku vlažné vody a necháme zhruba 10 minut odstát. Potom ho v míse (já použila mísu od robota) důkladně promícháme se šálkem mouky a poté přidáme 2 lžíce olivového oleje, lžíci soli, 3/4 šálku vody a polovinu zbylé mouky a zpracujeme v robotu, až se nebude těsto lepit. Nakonec přidáme zbytek mouky a šálek vody a opět zpracujeme v robotu.
Střed plechu si potřeme olivovým olejem a na něj položíme kouli zpracovaného těsta. Překryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi 1 a 1/2 hodiny kynout.
Poté těsto po plechu rozválíme po celé ploše asi do výšky půl centimetru, opět přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout ještě další 3/4 hodinu.
Zhruba 30 minut před dokončením kynutí si rozpálíme troubu na 230 stupňů. Po nakynutí uděláme prsty na celé ploše důlky, potřebe důkladně ušlehanou směsí na potření (ze soli, oleje a vody) a necháme péct 15 minut. Poté zkontrolujeme, zda se nám foccacia peče rovnoměrně, případně otočíme plech v troubě a posypeme rozmarýnem a ještě zhruba 8 minut necháme dopéct. Po upečení sundáme foccaciu z plechu a přemístíme ji na mřížku.
Nejlépe je podávat foccaciu teplou a pokud víme, že ji ten den nesníme, je lépe ji uchovat v mrazáku. Po vyndání z mrazáku ji na 10 minut ohřejeme v troubě.
Takže pokud se rozhodnete recept vyzkoušet, přeji hodně štěstí a krásný den!
Radka
Radko, vypadá to výborně a určitě to i výborné je..někdy určitě vyzkouším..krásný den. Inka
OdpovědětVymazatInko, moc moc děkuji za návštěvu a opětovně milý komentář! Krásné a klidné odpoledne! Radka
VymazatItálie prostě nezklame, ať už v jakékoli podobě :o) Focacciu máš nádhernou, úplně cítím tu vůni. Taky ji mám moc ráda s rozmarýnem, ale starý mě opustil a nový je taaak maličký, musím ho nechat růst.
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer Radko! Helena
Italové prostě uměli a umí :-) Moc Ti děkuji, zkoušela jsem ji poprvé, tak malinko nervy, ale dětem chutnalo a to bylo hlavní! Já jsem si bylinky kouila letos nové, takže zatím jsou hezké, ale děti mi je chodí oždibovat a jedí to jako králící :-D Hezké odpoledne! Radka
VymazatHezké ráno Raduš, focacciu chci vyzkoušet už dlouho, tak teď nastal zřejmě ten pravý čas. V sobotu budeme grilovat, manžel k tomu má nejraději moje pečené brambory z trouby se slaninou, cibulí, bylinkama a já k tomu upeču i tuhle dobrotku. Pak dám vědět jak chutnala.
OdpovědětVymazatděkuji a přeji krásný den Majka
Majko, ty mi dáváš, úplně jsem na ty brambory dostala chuť :-) Tak si grilovačku krásně užijte, snad budete mít hezké počasí - už by bylo zase na čase! Měj se moc hezky a budu ráda za ohlas, jestli vám bude také chutnat! Radka
VymazatMmm... tak já budu zase jen koukat :o) (celiak) Š.
OdpovědětVymazatŠtěpko, nevěš hlavu, dneska jsem vložila salátek a myslím, že ten bys snad mohla :-) Krásné odpoledne! Radka
Vymazat