středa 21. května 2014

Tvarohovo - smetanový nanuk s pravou vanilkou

Pamatujete si, když jste byly malé a bylo léto? Jaká byla vaše nejoblíbenější zmrzlina nebo nanuk? Já měla samozřejmě ráda jahodovou zmrzlinu i dřeň, potom jednu dobu se dělaly italské, krásně barevné a lepkavé točené zmrzliny a ještě jedna klasika - nanuk Míša! Toho miluju do dneška. A dnes musím prohlásit -  tajemství nanuku Míši odhaleno :-) Pokud jste nadšencem tohoto nanuku jako já, tak vám nyní přináším recept na tvarohovo-smetanového nanuka s pravou vanilkou :-) Dávka bude stačit na cca 10 nanuků.



Suroviny:

vanička polotučného tvarohu, kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce domácího vanilkového cukru, čokoládová poleva


Nejprve bych ráda napsala, jak jsem si doma připravila domácí vanilkový cukr. Nedávno v tisku a televizi proběhly výsledky vanilkového a vanilinového cukru a jako vždy, nic moc. Proto jsem se rozhodla, že si vanilkový cukr připravím doma. Budete potřebovat vanilkový lusk, 250 g cukru krupice, těsnící nádobu s víčkem. Do ní nasypeme čtvrt kilo cukru, vanilkový lusk si podélně rozříznete a seškrábnete dužninu a přidáte ji k cukru, zrovna tak i zbytek vanilkového lusku. Zavřete, protřesete a necháte "ovonět" minimálně týden s tím, že se každý den musí s cukrem zatřepat. Výsledek je nesrovnatelný a to i cenově :-)


Nyní už vám prozradím, jak si připravíte nanuka. Nejprve si ušleháte šlehačku se dvěmi lžícemi vanilkového cukru. Poté přimícháte tvaroh a ještě další 2 lžíce vanilkovéhu cukru. Naplníte nanuková tvořítka a necháte ztuhnout nejlépe do druhého dne. Po ztuhnutí nanuky vyndáte z tvořítek a budete polévat polevou. Tu si připravíte tak, že si buď polevu, nebo čokoládu rozehřejete ve vodní lázni - do kastrůlku dáte vodu, na ten posadíte nerez nebo skleněnou misku tak, aby se nedotýkala vody a necháte rozpustit.


Je to opravdu velmi , velmi jednoduché, ale výsledek stojí za to!!! Jsem zvědavá, co to mu budou říkat prckové, až se dnes odpoledne vrtátí ze školky a ze školy :-)


Krásný usměvaný den



Vaše Radka














7 komentářů:

  1. To vypadá dobře. Možná to taky zkusím.

    OdpovědětVymazat
  2. fíííííha tak ty jsou luxusní a to moc nanuky nejím ;) ... určitě vyzkouším Radu :*

    OdpovědětVymazat
  3. Raduš, super, tvarohovýho míšu vyrobím pro mého manžela, ten ho miluje skoro stejně jako čokoládovou zmrzku a ruskou zmrzlinu. A vanilkový cukr si vyrábím už dlouho, vanilinové nebo jakéžeto náhražky vůbec nekupuju. Když je v lídlu akce, nakoupím plno jejich vanilkových lusků a je vystaráno.
    přeji krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  4. mnaaaam to vyzera mňamózne! :)

    OdpovědětVymazat
  5. jééé teď jsi mi připomněla, že nanukovací formička mi tu leží ladem. Ale máš pravdu, přichází ten správný čas, zase si trošku zananukovat :-)
    Jdu na to!
    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat