pátek 9. května 2014

Vepřové kotlety s bramborovými noky a blanšírovanými fazolkami

Když jsem na tento recept nedávno narazila v časopise Apetit, hned jsem věděla, že ho v nejbližší době musím realizovat. Kombinace bílého vína, hořčice a smetany slibovala totiž lahodnou chuť omáčky. A nemýlila jsem se, výsledek byl vynikající, proto bych se s ním teď s vámi ráda podělila.


Suroviny:


na kotlety: 4 vepřové kotlety bez kosti, 2 cibule, 75 ml bílého vína, 2 lžičky hrubozrnné hořčice, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, čerstvě namletý pepř, olej


na bramborové noky: 1 kg moučných brambor, špetka soli, 1 žloutek, 150 g hladké mouky a 125 g hrubé mouky


na fazolky: lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 400 g zelených fazolek



Nejprve noky. Dáme si vařit brambory do dostatečně velkého množtví vody. Vaříme zhruba 30 minut, poté zkontrolujeme měkkost. Během vaření nepícháme zbytečně často do brambor, protože by nasákly vodu.  Aby byly noky co nejlepší, je potřeba začít noky zpracovávat hned z horkých brambor. Proto si je hned horké opatrně oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme najemno. Do misky, kde máme nastrouhané brambory, přidáme žloutek, mouku a sůl a zpracujeme v těsto. Připravíme si válečky o síle cca 2,5 cm a krájíme na šišky, které v ruce ještě upravíme do tvaru noků. Při práci si moučíme ruce, aby se nám s těstem dobře pracovalo. Hotové noky pak můžeme ještě hroty vidličky vytvarovat vlnky. Dáme si vařit vodu . Jakmile se voda vaří, vhodíme noky a vaříme tak dlouho, až nám vyplavou. Trvá to cca 3 minuty. Uvařené noky vyndáme na mísu.


Kotlety si naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi si rozpálíme asi lžíci oleje a na rozpáleném kotlety do zlatova opečeme z obou stran (z každé strany asi 5 minut).Jakmile máme maso opečené, vyndáme ho do zapékací misky a vložíme do vyhřáté, ale vypnuté trouby, aby zůstalo maso teplé.  Na pánev dáme ještě další dvě lžíce oleje a dáme osmahnout cibuli nakrájenou na kolečka.  Cibuli opékáme do světle zlatavé barvy, poté přidáme 2 lžičky hořčice a zalijeme vínem. Důkladě mícháme a ze dna pánvičky odškrábneme vařečkou i výpeky. Nakonec vmícháme ještě smetanu a šťávu, kterou pustilo maso. Dosolíme a je hotovo. 

Fazolky vhodíme do vroucí osolené vody, necháme přejít krátce varem, ale opravdu jen krátce a rychle zchladíme. Na pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje, vhodíme na plátky nakrájený česnek, osmahneme do zlatova, přidáme fazolky, promícháme a máme hotovo. 


Maso přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s noky a fazolkami. Omáčka je skutečně výborná, takže vřele doporučuji!



Krásný večer




Radka





4 komentáře:

  1. Mňam!:o) Jestli to takhle bude pokračovat.. tak to bude nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, moc děkuji:-) Dneska jsem měla také navařeno a nafoceno, ale byla lenora, tak to musím vložit jiný den :-)

      Vymazat
  2. Radu, úplně se mi sbíhají sliny !!! Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, to bylo tak strašně dobré, že to určitě nebylo naposledy :-) Navíc. Ty noky byly tak krásně jemné, že ještě dneska byly krásně měkkoučké, takže recept fakt super! Děkuji za nakouknutí a hezký den! Radka

      Vymazat