sobota 8. listopadu 2014

Celozrnný jablečný koláč s čokoládovou polevou a mandlemi

V plánu byl tenhle koláč už miulý týden, ale než jsme se do něj pustili, stavili se u nás sousedi s krabičkou plnou výslužky ze svatby, takže upéct něco sladkého nebylo nutné :-) Recept na koláč mám od mojí mamky, jen jsem provedla malinké změny - místo polohrubé mouky jsem použila mouku celozrnnou, místu cukru krupice třtinový cukr a ještě jsem přidala skořici. Koláč je rychlý, žádná velká práce, takže pokud jste příznivcem takových receptů, můžete jej zkusit.

Suroviny:

300 g celozrnné mouky, 300 g třtinového cukru, 300 g nahrubo nastrouhaných jablek, 2 vajíčka, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce domácího vanilkového cukru, 8 dkg másla, kůra z 1 Bio citronu, 2 lžíce kakaa holandského typu, trochu mléka, lžička skořice

čokoláda na polevu a mandličky případně ořechy

máslo na vymázání a hrubá mouka na vysypání plechu


Jablka si omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo na struhadle. Přidáme mouku, cukr, vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, skořici, 8 dkg rozpuštěného a vychladlého másla, přidáme nastrouhanou kůru z jednoho Bio citronu, 2 lžíce kakaa a nakonec mléko dle potřeby, aby směs byla tak akorát - ani příliš řídká, ani hustá. Důkladně promícháme a vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na střední teplotu.
Vychladlý koláč pokapeme čokoládovou polevou a posypeme plátky mandliček, případně můžeme poklást ořechy.













Venku je krásně, takže vám přeji krásně prožitý víkend!


Vaše Radka

10 komentářů:

  1. Peču podobný a máme ho moc rádi. Jinak krásné fotečky, až se sliny sbíhají.... Super inspirace! Krásný den, Radu, Klárka

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá nádherně,píšu1*. Můžu se zeptat jestli se dá použít jako náhražka polohrubá mouka, celozrná se u nás zrovna nenachází :-).
    Moc ráda bych zkusila...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katu, moc děkuji! Katu, určitě dá, protože moje mamka tenhle koláč peče právě z polohrubé mouky a já chtěla upotřebit celozrnnou :-) Krásný večer! Radka

      Vymazat
  3. Podzimní krásné, voňavé a chutné koláče, úplná pohádka chutí :-) Přeji Ti krásný týden. Sonia

    OdpovědětVymazat
  4. Radko, prosím tě, já bych chtěla vědět na jaký plech tohle množství je?
    děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, normálně klasický velký plech, koláč je nižší. Měj se hezky! Radka

      Vymazat
  5. Děláš mi chutě...vypadá to velmi lákavě.

    OdpovědětVymazat