úterý 18. listopadu 2014

Vánočka

Vánočka je jedním ze symbolů českých Vánoc. Patří k nim neodmyslitelně stejně jako stromeček, kapr nebo třeba jmelí. Vánočku jsem začala péci až teprve asi 3 roky nazpět, vždy jsem jí dostávala od mojí babičky. Jednoho dne jsem si ale řekla, že jako správná hospodyně bych měla upéct svou vlastní vánočku a od té doby se toho držím.
Sice do Vánoc zbývá ještě něco malinko přes měsíc, ale štěstí přeje připraveným, takže není nad to, když budeme mít natrénováno. Určitě máte své oblíbené recepty, protože myslím, že zrovna tento je jeden z receptů, který se dědí z generaci na generaci, ale třeba budete chtít vyzkoušet jinou a nebo patříte k těm, které ještě vánočku nepekli a recept se vám bude hodit. Nalezla jsem ho na mimibazaru zde a musím říct, že zatím mne ani jednou nezklamal.






Suroviny:

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 250 ml mléka, 30 g droždí ( 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno z nich na potření), 120 g másla, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli, plátky mandlí, nastrouhaná citrónová kůra


Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a zalijeme trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek.  Z mouky, 1 vajíčka, vlažného mléka, zbytku cukru, rozpuštěného a vychladlého másla, trošky rumu a kvásku zpracujeme těsto.  Přidáme citronovou kůru,  sůl a nakonec rozinky. Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nám nelepí na stěny a případně přidáme mléko, pokud je těsto příliš tuhé, nebo mouku, pokud je řídké. Těsto necháme přikryté čistou utěrkou kynout. Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejných částí, které si rozdělíme na 4, 3 a 2 kusy, ze kterých budeme splétat jednotlivé části vánočky. Všechny kusy vyválíme na dlouhé válečky, nejprve spleteme ze 4 válečků, potom ze 3 a nakonec ze dvou.  Jednotlivé díly navrstvíme na sebe, potřebe rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí a pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 - 160 stupňů cca 45 minut.Aby se nám vánočka nerozjela, můžeme si ji propíchat na třech místech špejlemi a ona bude lépe držet pohromadě a neměla by sjet. 








Nebojte, následující fotky jsou z minulých Vánoc :-)






Minulý rok jsem Lucince pekla do školy na školní jarmark dvě vánočky a protože jsem ve stánku třídy i prodávala, měla jsem velikou radost, že vánočky se prodaly jako úplně první.



Přeji vám poklidný pracovní týden!



Vaše Radka

20 komentářů:

  1. No já jen zírám.....co ty všechno stíháš...... opět velká inspirace, možná se do ní pustím. Přeji krásný den, Klárka:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, bez mučení se přiznám, že tyto fotky nejsou teď čertvé, na Vánočku se chystám teprve tento týden. Ale protože jsem si už chystala recept, zrovna jsem sepsala článek. Vzhledem k tomu, že mám blog relativně čerstvý a loni na Vánoce jsem ho neměla, budu mít určitě ještě i další fotky z předchozích let, které si budu chtít na blog dát :-) A je to venku :-) Takže neboj, momentálně díky mým problémům se zády jsem nestíhala téměř nic, protože jsem nebyla schopná a teprve teď se to začíná dávat vše snad do normálu, pokud na to tedy nemají vliv jen léky. Takže krásný den i Tobě! Radka

      Vymazat
  2. Teda, Raduško, vánočky vypadají úžasně!! Máš je krásné a i pěkně upletené (což já neumím :oD ) Taky peču, a loni jsem se odhodlala udělat i pro sebe bezlepkovou, a jíst se také dala. I letos se do nich pustím! měj pěkný den, Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, moc Ti děkuji! No, sama jsem byla napnutá, když jsem s nima začínala, a nakukovala skrz sklo do trouby, jestli nepadá a podobně :D Doslova kovbojka je to pečení vánočky! Měj se krásně! Radka

      Vymazat
  3. Radu, povedla se ti. Já peču podle jednoho receptu snad už 30 let. A každý rok před Vánocema taky trénuju, letos už mám natrénováno tak ze začátku října, tak možná ještě jednu zkoušku udělám. Vánočku u nás můžem.
    hezký den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majko! U nás mají děti Vánočku taky moc rádi, řekla bych, že má větší úspěch, než cukroví. Takže cukroví symbolicky a raději vánočku. Lucinka je schopná ji spráskat sama. Měj se moc hezky! Radka

      Vymazat
  4. hmmm ta vyzera na zakusnutie :) dakujem za recept...odkladam urcite vyskusam

    OdpovědětVymazat
  5. Krásnou jí máš .... hned bych si kousek dala:-))

    OdpovědětVymazat
  6. Raduš, vypadá úžasně. Já dělávám štolu, ale tentokrát snad zkusím i tu vánočku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, , štolu bych také někdy ráda zkusila, ale přijde mi složitá. Když jsem ještě byla v práci, vozili nám ji z Německa a ta byla vynikající! Krásný den! Radka

      Vymazat
  7. Radko, také jsme už testovali a zkoušeli, jestli jsme recept nezapomněli. Pečeme podle receptu, který máme od babičky, takže by se dalo říct, že minimálně přes 30 let mu bude. A nevyměnila bych za žádný jiný :-) Pěkný den, Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je přesně to, vánočka se prostě dědí z generace na generaci :-) Krásný den! Radka

      Vymazat
  8. Radka, robíte mi chúťky :-)
    Ja pečiem podobnú, máme ju celé Vianoce na stole a potom si ju manžel takú suchú vychutnáva (to doslovne) s bielou kávou. Ako sa teším na sviatky, a to aj vďaka blogom, ktoré sa už venujú vianočným dekoráciám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danielo, u nás se toho manžel nikdy ani nedotkne, vůbec nejí sladké. To už musí být, když něco ochutná :-) Také se strašně těším na svátky, Vánoce miluju a také se moc kochám na jiných blozích, je to krásné těšení a spousta nádherné inspirace! Krásný den! Radka

      Vymazat
  9. Není nad domácí..kdepak ty kupované polystyreny.. možná už taky zaděláme i když ještě nejsou Vánoce (máme doma plno mlsných kocourů).

    OdpovědětVymazat
  10. Radu, i já peču vánočku asi tři roky, do té doby je k nám chodila péct moje mamka (máme prý lepší troubu :o)) a my s Terkou jsme asistovaly... Už jsme si taky říkala, že jednu upeču... Jen mám ještě malou vychytávku - vyzkoušej dát navrch poloviny vlašských ořechů, rozpečené jsou úžasné.
    Přeju krásný den a moc zdravím, Helena

    PS: parádní fotky!

    OdpovědětVymazat
  11. Krásné vánočky, už se také nemůžu dočkat, máš je kouzelně upečené :-)

    OdpovědětVymazat