Krásný nedělní podvečer!
Když člověk vzpomíná na to,
čím jsme si mohli jazýček rozmazlit v cukrárně,
když jsme byli malí,
určitě nebyl výběr takový, jako je dnes.
Všechny cukrárny měly téměř stejnou nabídku.
Věnečky, špičky, laskonky, kremrole, větrníky a košíčky patřily ke stálicím.
A ještě jeden zákusek.
Štafetky.
Jako malá jsem ho moc nemusela,
ale teď, teď ho mám moc ráda.
Nedávno slavila moje mamka narozeniny a nechala upéct i zákusky.
A jak moc mě překvapilo, jak zrovna štafetky zachutnaly našim dětem.
Už loni jsem je chtěla zkusit upéct na Vánoce,
ale z plánu nakonec sešlo.
Ale to, že zachutnaly dětem,
byl jen o další důvod navíc,
proč se do nich tentokrát opravdu pustit.
Receptů je na internetu docela dost a každý byl malinko jiný.
Nakonec jsem ale zvolila recept ze stránky Maminčiny recepty
a je to opravdu ten pravý
- trefa do černého hned na první pokus :-)
Suroviny:
330 g bílků, 230 g cukru, 90 g hladké mouky, 90 g mletých ořechů
Krém: 50 g másla, 80 g hladké mouky, 100 g cukru, 1/4 l černé kávy, 150 g másla, 50 g cukru
Poleva: 100 g Omegy na polevy, 100 g čokolády na vaření, 3 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
Nejprve z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh.
Tentokrát bílky asi stávkovaly
a mě 10 bílků trvalo ušlehat 40 minut, ale nevzdala jsem se.
Poté přidáme mouku a umleté ořechy,
opatrně
promícháme, rozdělíme na dva plechy vyložené pečícím papírem a
rovnoměrně rozetřeme na celé plechy.
Upečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 8 minut
(pláty musí zezlátnout).
Po vytažení z trouby převrátíme pláty na vál,
odstraníme pečící papír,
převrátíme zase zpátky a necháme důkladně vychladnout.
Mezitím si připravíme krém.
50 g másla rozpustíme, odstavíme z plotny
a přisypeme mouku a 100g
cukru.
Vrátíme na plotnu a mícháme až se suroviny spojí.
Zalijeme kávou (1/4 l kávy - dala jsem dvě lžičky mleté kávy na 1/4 l vody)
a
vymícháme hustou kaši.
Jakmile kaše zhoustne,
odstavíme ji z plotny a necháme důkladně vychladnout.
Utřeme 150 g
másla s 50 g cukru
a po lžících vešleháme vychladlou kaši.
Třeme tak dlouho,
až je krém krásně hladký.
až je krém krásně hladký.
Potom každý upečený
obdélník rozkrájíme podélně na 4 stejně široké pruhy
(celkem jich tedy
bude 8).
Na 6 z nich rozdělíme krém,
rovnoměrně rozetřeme
a poskládáme
na sebe vždy 3 namazané pruhy
a navrch položíme
nenamazaný.
Necháme utuhnout v ledničce několik hodin.
Ztuhnout musí opravdu důkladně,
aby se pak dobře krájely a nerozjížděly se.
Ztuhlé krájíme na jednotlivé kousky
a namáčíme v připravené čokoládové polevě.
Čokoládovou polevu jsem připravovala ve vodní lázni.
V misce tozpustíme Omegu společně s čokoládou na vaření,
po rozpuštění přidáme kakao a důkladně vymícháme,
aby se netvořily hrudky
a poleva byla krásně hladká.
Necháme polevu malinko zhoustnout
a potom namáčíme připravené kostky.
A jaké máte vy svoje "retro" oblíbené zákusky?
A zkoušeli jste si je upéct už doma?
Přej všem,
aby vám kratší pracovní týden utekl hladce
a v poklidu!
Vaše Radka