pondělí 14. dubna 2014

Jidáše

Jidáše patří k tradičnímu kynutému velikonočnímu pečivu a dříve se pekly na Zelený čtvrtek. Mají symbolizovat smotaný provaz, na kterém se oběsil Jidáš po té, co zradil Ježíše. U nás doma je máme rádi namazané máslem, medem, nebo jen tak a již druhým rokem jsem je pekla na školní velikonoční jarmark a nikdy ani jeden kousek nezbyl :-)


Suroviny:

500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, kostka droždí (40 g), 50 g cukru, 100 g másla,   špetka soli,1 vanilkový cukr, 2 žloutky,  rozinky, bílek na potření, mák na posypání


 Mléko si zahřejeme , do vlažného nasypeme cukr a rozdrobíme droždí, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy si dáme mouku, vanilkový cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a kvásek. Já osobně těsto zpracovávám v robotu - musí vzniknou těsto vláčné, měkké a nelepící se na stěny.

Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout.


Z těsta si oddělujeme kousky, které vyválíme do válečků a ty potom smotáváme do různých tvarů - např. šneků. Tvary dáme na plech, potřeme bílkem, můžeme posypat mákem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C do zlatova. 











Žádné komentáře:

Okomentovat