Jidáše patří k tradičnímu kynutému velikonočnímu pečivu a dříve se pekly na Zelený čtvrtek. Mají symbolizovat smotaný provaz, na kterém se oběsil Jidáš po té, co zradil Ježíše. U nás doma je máme rádi namazané máslem, medem, nebo jen tak a již druhým rokem jsem je pekla na školní velikonoční jarmark a nikdy ani jeden kousek nezbyl :-)
Suroviny:
500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, kostka droždí (40 g), 50 g cukru, 100 g másla, špetka soli,1 vanilkový cukr, 2 žloutky,
rozinky, bílek na potření, mák na posypání
Mléko si zahřejeme , do vlažného nasypeme cukr a rozdrobíme droždí, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy si dáme mouku, vanilkový cukr, sůl, žloutky,
rozpuštěné vlažné máslo a kvásek. Já osobně těsto zpracovávám v robotu - musí vzniknou těsto vláčné, měkké a nelepící se na stěny.
Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout.
Z těsta si oddělujeme kousky, které vyválíme do válečků a ty potom smotáváme do různých tvarů - např. šneků. Tvary dáme na plech, potřeme bílkem, můžeme posypat mákem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C do zlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat