pátek 9. května 2014

Klasická italská kuchyně - začátek ...

Nedávno jsem si večer chtěla pustit nějaký odpočinkový film. Vzpomněla jsem si na Julie a Julia, který jsem chtěla zkouknout už dávno. Bylo už tolik hodin, lépe řečeno asi půl jedné v noci, ale nedalo mi to. Prostě to bylo silnější než já. A dobře jsem udělala. Pokud nevíte, o čem film je, zhruba v kostce: Julie je třeticetiletá žena žijící v Americe, která není příliš spokojená se svým profesním životem. Její knihu nikdo nechtěl vydat a tak pracuje jako telefonistka. Jednoho dne jí však napadne, že v průběhu jednoho roku uvaří všech 524 receptů z kuchařky francouzské klasické kuchyně, kterou sepsala Julia Child. Založí si blog s názvem Julie/Julia project, kde popisuje své úspěchy a neúspěchy při přípravě jednotlivých pokrmů. Její sladkou odměnou je nakonec to, že blog se stane  velmi oblíbený, začnou se s Julií spojovat různá nakladatelství a kulinářské časopisy a Julie  nakonec podepíše smlouvu na napsání knížky.
Určitě nemám ambice, že bych chtěla docílit něčeho podobného. Naopak si myslím, že doufat v něco podobného, by bylo velice naivní a neoriginální. Ale vzhledem k tomu, že také vařím velice ráda, i když na velmi amatérské úrovni, film mne velmi oslovil a to natolik, že jsem si řekla, že by nebylo špatné, něčemu podobnému se začít také věnovat. Francouzská kuchyně mi ale není příliš blízká, lépe řečeno, nejsem si vůbec jistá, zda jsem kdy jedla nějaký klasický francouzský pokrm. Takže co s tím? Napadla mne tedy jiná myšlenka. Co tedy zkusit nějakou jinou kuchyni? A jak jsem již několikrát psala, je mi blízká kuchyně italská, nejen pro rychlost a jednoduchost přípravy pokrmů, ale zároveň pro suroviny, které italská kuchyně používá. Takže to bylo jasné. Teď ještě zbývalo vybrat tu pravou kuchařku, podle které bych mohla začít vařit.
Musím říct, že to nebylo nejdříve vůbec jednoduché. V dnešní době existuje veliké množství kuchařských knih, některé se věnují pouze přípravě těstovinových pokrmů, jiné salátům, jiné masitým pokrmům a jiné dezertům. Ale pořád to nebylo ono, pořád to nebylo to, co jsem si představovala. Chtěla jsem něco kompletního, kde se budu moci naučit vařit vše.  Nakonec to přišlo: Klasická italská kuchyně od Marcelly Hazan. 
O této kuchařce jsem se dočetla na internetu tolik pozitivních ohlasů, že jsem si řekla, že tohle je přesně to, co hledám! Neodradilo mne ani to, že kniha neobsahuje žádné barevné fotografie, které mám jinak tolik ráda, protože ve mne vzbuzují chuť, abych si ten daný pokrm sama připravila. Kuchařka je označována za bibli umění italské kuchyně a obsahuje nejen téměř 500 receptů, ale je i průvodcem po technikách, které se v italské kuchyni využívají a ingrediencích, ze kterých se pokrmy připravují. A to jsem přesně potřebovala. 
Takže už zbývalo si kuchařku jen objednat. Dnes jsem si pro balíček razila na poštu a hned před ní jsem ho nedočkavě otevřela. Byla jsem tak natěšená, že jsem si v knize začala již po cestě  listovat a číst a musím říct, že moje nadšení neopadlo, naopak se velmi, velmi těším, až začnu připravovat laskominy, které doufám, že moje rodina ocení a budu se prokousávat receptem za receptem a odškrtávat si: mám to hotovo!  Nechci tady slibovat, že všechny recepty vyzkouším v průběhu jednoho roku. Ale byla bych velmi ráda, kdyby se mi podařilo všechny recepty vyzkoušet a pokud bude mé rodině chutnat. Od nakladatelství knihyPragma mám svolení, že mohu používat na svých stránkách citace z knihy, takže o vyzkoušené recepty nepřijdete. Za sebe vám mohu po již prvním nakouknutí kuchařku doporučit a vy si ji můžete objednat např. zde
Venku začalo akorát pršet, děti si odvezla babička, manžel je ještě v práci, takže já si mohu užít svou chvilku a začít studovat.


Přeji Vám krásný nadcházející víkend



Radka







6 komentářů:

  1. Radko, to je úžasný nápad..mně je italská kuchyně také blízká, tak se moc ráda nechám inspirovat...už se těším na Tvůj první pokrm...Držím moc palce, ať se podaří. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, děkuji moc! Uvidíme, jak se bude dařit :-) Hezkou neděli! Radka

      Vymazat
  2. Radko, to je opravdu super nápad,moc ti přeji, aby si měla z jeho realizace jen a jen radost. Už teď je tvůj blog samá dobrůtka, dala bych si jeden jahodový knedlíček, asi i to kuřátko se salátkem, mňam.
    Takže se moc těším, co bude dál!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, moc Ti děkuji za povzbuzení a přeji hezkou neděli! Radka

      Vymazat
  3. Ten film mám moc ráda! :-)
    Takže přeji, ať tě to nadšení neopustí a jídla ať vám chutnaji...
    Vaření zdar :-) Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpko, děkuji Ti moc! Mě se ten film také moc a moc líbil, bude patřit k mým oblíbeným. A doufám, že se v kuchyni bude dařit, ikdyž nevím, jestli se třeba do telecího mozečku pustím :-) Krásný den! Radka

      Vymazat