pondělí 4. srpna 2014

Hruškovo - jablečný závin

Prázdniny jsou v plném proudu, polovina za námi a my se zase na několik dní vrátili domů. A hned měly děti chuť na něco sladkého. Nejdříve jsem neměla momentální nápad, ale pak jsem je naladila závinem a aby to nebyl jen tak obyčejný závin, rozhodla jsem se, že upečeme hruškovo-jablečný závin. Závin jsem vždy připravovala z tepelně neupravených jablek, ale ještě před dovolenou jsem viděla pořad s Radkem Kašpárkem, kde pekl Vídeňský závin s tepelně upravenými jablky, tak jsem se rozhodla, že tentokrát vyzkoušíme tuto variantu. Těsto filo jsem bohužel nesehnala, takže jsem použila klasické listové těsto a abych nestrávila v kuchyni příliš mnoho času a neukrajovala dětem prázdniny :-), použila jsem těsto už rozválené a připravené na papíru. Uvedené množství bude na dvě šišky.


Suroviny: 

2 balíčky listového těsta - použila jsem rozválené těsto na papíře, 600 g jablek, 400 g hrušek, 4 lžíce strouhanky, 100 g másla, 4 lžíce třtinového cukru, 1 lžička vanilkové esence, 1 lžička skořice, hrst plátků mandliček


Nejprve si připravíme náplň. Jablka a hrušky si omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kostičky. Na pánvičce si rozehřejeme máslo, přidáme strouhanku a  zlehka osmahneme, přidáme pokrájená jablka a hrušky, přidáme cukr, vanilkovou esenci, skořici, promícháme a necháme prohřát a nakonec přidáme mandličky. Těsto si rozprostřeme, naneseme jablečno-hruškovou směs a zavineme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova .


Ať už si osladíte den čímkoliv, přeji krásný den :-)


Vaše Radka






















12 komentářů:

  1. Úžasný Radu, hned bych se zakousla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam .... ten voní až k nám, hned bych kousek slupla.
    Krásný den ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, děkuji moc! Ano, krásně voněl, dávala jsem ho vychladnout na balkon a vonělo to pak i tam :-) Krásné odpoledne! Radka

      Vymazat
  3. Ahoj Radu.....hruštičky jsou k nakousnutí a závin vypadá opravdu lákavě, moc krásně jsi vše nafotila.
    Užívejte s dětmi prázdninové dny, pa Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mockrát Ti děkuji za milá slůvka a přeji krásně strávený večer! Radka

      Vymazat
  4. Radu, dneska nevím, jestli mám větší chuť na ten nádherný štrůdl nebo na ty výstavní hrušky :o)
    Pohodový večer přeji, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji Ti moc. Sama jsem neodolala a už jsem si zařízla 3 kousky. A děti zase nedokázaly odolat a strašně se strachovaly, že nebudou hrušky jen tak, že je všechny dám do závinu :-) Ale dostalo se na ně. Krásný večer! Radka

      Vymazat
  5. Štrůdly se u nás můžou ve velkém .... každému musím upéct jednu nohavici:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, u nás ho máme také rádi, ale ne zase tak ve velkém :-) Ale už jsou také pryč - zbylo na snídani a konec. Krásný den! Radka

      Vymazat
  6. Mmmm, vypadá úžasně... ;o) hezký den, Š.

    OdpovědětVymazat