...mají u nás doma rádi především chlapi. Vždycky, když řeknu, že bude vepřový guláš, Pepíno se ujišťuje, jestli je to ten guláš z prasátka :-) Je to klasika, kterou znají určitě všichni, ale třeba se mezi čtenářkami najde i začínající kuchtička, které recept přijde vhod :-)
Suroviny:
3/4 kg vepřového plecka, 400 g cibule, 2 lžíce oleje případně sádla, kmín, 3 lžičky mleté papriky, 3 kuličky pepře a nového koření, 3 stroužky česneku, sůl, hladká mouka na zahuštění
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, maso omyjeme, osušíme a zbavíme zbytečného tuku a blan a nakrájíme na kostky. V hrnci si rozpálíme olej a osmahneme cibuli do tmavo hněda. Na osmahnutí cibule hodně záleží, aby byla ta správná barvička :-) Když je osmahnutá cibule, přidáme maso, mletou papriku a kmín, osolíme a osmahneme. Poté zalijeme vodou, přidáme zbývající koření a prolisovaný česnek. Vody dáme tolik, aby bylo sotva přikryté maso a dusíme pod pokličkou do měkka. Pokud se nám bude voda v průběhu dušení vyvářet, můžeme přidávat vždy vařící vodu, ale vždy opět jen do výše masa. Jakmile máme maso měkké, zahustíme guláš hladkou moukou důkladně rozmíchanou ve vodě, aby se nám při zahušťování netvořily hrudky. Při zahušťování gulášem mícháme. Necháme provařit, případně dosolíme a máme hotovo.
Ať už dnes budete mít k obědu cokoliv, přeji dobrou chuť a krásné odpoledne!
Vaše Radka
Radu, jak tvůj gulášek, tak ty loupáčky vypadají úžasně. Hned bych ochutnala!
OdpovědětVymazatMoc zdravím, Helena
Helenko, moc Ti děkuji a posílám hezké pozdravy! Radka
VymazatRadunko, tvůj guláš vypadá bájo, ale jestli můžu radit? můžu? u nás se dělá guláš z kližky, ale klidně i z prasátka. a máme to tak rozdělený, že můj manžel naloží maso den předem do soli, pepře, česneku, papriky, gulášového koření a oleje, druhý den hodně cibule a pokračujeme jako ty,jen ke konci přidám drcenou naši domácí majoránku a zahustím. A úplně nejlepší je zahustit natrhaným chlebem rozmixovaným tyčovým mixerem s troškou vody.
OdpovědětVymazatjsem si dovolila co?
krásný večer, voní mi tu listové taštičky plněné naším domácím špenátem s troškou sýra a kysanky, mňam, ale odolám a dám si to zítra na obě.
Majka
Majko, jeee, co by sis dovolila já jsem ráda za každý tip, který obohatí mě zkušenosti a dovednosti v kuchyni. Zkusím příště tedy masíčko naložit o den dříve. O tim chlebu to vím,a le nikde jsem nečetla, že by se mohl rozpustit malinko ve vodě, to je super tip, takže moooc děkuju! Měj se krásně! Radka
VymazatDobrý den, díky vašemu skvělému a jednoduchému receptu jsem se naučila vařit guláš děkuji a mějte se krásně. Zuzka
OdpovědětVymazat