Krásný sobotní skoro večer!
Týden mi utekl jako voda a dokonce už i sobota je téměř za námi.
Když jsem přemýšlela, co dobrého o víkendu upeču,
měla jsem nejprve v plánu něco z kynutého těsta.
Pak se mi ale dostal do ruky "starý" Apetit,
na jehož obálce na mě vykoukl tenhle úžasný cheesecake
a bylo rozhodnuto...
Suroviny:
6 balení sušenek Bebe dobré ráno s oříšky, 150 g rozpuštěného másla
Náplň:
300 g Lučiny, 500 g tvarohu ve vaničce, 2 kelímky zakysané smetany, šťáva z půlky citronu, 4 žloutky, 250 g cukru krupice
Na bazalkový cukr:
100g cukru krupice, hrst lístků bazalky
jahody
Nejprve si v mixeru nebo válečkem rozdrtíme sušenky,
které smícháme s rozpuštěným máslem.
Formu na dort vyložíme pečícím papírem a směs sušenek a másla
naneseme na dno a boky formy.
Necháme v ledničce zatím chladnout.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si náplň.
Smícháme Lučinu, tvaroh, žloutky, cukr, šťávu z citronu a
jeden kelímek zakysané smetany
a tuto směs nalijeme na připravenou sušenkovou hmotu
a pečeme v troubě cca 30 minut.
Poté na vršek rozetřeme zbylou zakysanou smetanu
a ještě pečeme v troubě dalších cca 5 minut.
Poténecháme cheesecake zchladnout a po zkladnutí dáme do ledničky důkladně vychladit.
Před podáváním dozdobíme cheesecake jahodami
a posypeme bazalkovým cukrem.
Ten si připravíme tak,
že si do mixeru dáme cukr a lístky bazalky
a chvilku mixujeme,
aby se nám cukr zbarvil do zelena.
Přeji vám krásný zbytek dne
a užijte ho v klidu a pohodě!
Vaše Radka
Vypadá báječně, už jsem ho dlouho nedělala. Já dnes tvořila dort pro našeho oslavence na zítra. Už se chladí v lednici....
OdpovědětVymazatKrásné dny Radu.
Ála
Álo, mockrát Ti děkuji a posílám krásné májové pozdravy! radka
VymazatJeště že jsem zrovna po večeři, jinak bych slintala:-))))
OdpovědětVymazatJen ten bazalkový cukr mi nějak nesedí .... není to meduňka?
Ajko, ano, meduňka to je, ale v cukru je skutečně bazalka :-) Není to úplně typická chuť, ale moc mi to chutná. Bazalku si dávám i do smoothie a je to prostě výrazná nezaměnitelná chuť :-) Hezký večer! Radka
VymazatTak to musím vyzkoušet ... bazalku jsem se sladkým ještě nekombinovala:-)))
VymazatAjko, já ji právě už měla i v nápoji ovocném a moc mi to chutnalo. Měj se hezky! Radka
Vymazatúžasný, chutný, krásný, a asi dlouho nevydrží :)
OdpovědětVymazatRadano, mockrát děkuji! Moc jsme si pochutnali :-) Krásný večer! Radka
VymazatVypadá luxusně, budu muset vyzkoušet. Zaujal mě ten bazalkový cukr, určitě ho musím zkusit. Alča
OdpovědětVymazatAlčo, určitě vyzkoušej a moc se těším na Tv= úžasné fotky! Měj se krásně! Radka
VymazatRadu.....dortík vypadá báječně, hned bych ochutnala.
OdpovědětVymazatPřeji Ti krásnou neděli.....já balím na školu v přírodě, zítra odjíždíme.
Jana
Jani, mockrát děkuji! My to budeme muset někdy naplánovat, to naše setkání :-) Krásný den! Radka
VymazatRadu, už jsem ho před časem taky dělala a nějak jsem na něj zapomněla, moc děkuji za připomenutí.
OdpovědětVymazatPřeji krásnou neděli, Helena
Helenko, rádo se stalo! Měj se krásně a hezké pozdravy! Radka
VymazatRadu, mňam. bazalkový cukr máme rádi s jahodama a kysankou. tohle bych mohla vyzkoušet, jen prosím, jak velká forma? jestli bych nemusela trošku upravit množství surovin.
OdpovědětVymazatkrásný den Majka
Ahoj Majko, moc se omlouvám, že píšu až nyní. Měla jsem klasickou velikost. Měj se krásně! Radka
Vymazat