sobota 16. května 2015

Cheesecake s jahodami a bazalkovým cukrem podle Apetitu




Krásný sobotní skoro večer!


Týden mi utekl jako voda  a dokonce už i sobota je téměř za námi.
Když jsem přemýšlela, co dobrého o víkendu upeču,
měla jsem nejprve v plánu něco z kynutého těsta.
Pak se mi ale dostal do ruky "starý" Apetit,
na jehož obálce na mě vykoukl tenhle úžasný cheesecake 
a bylo rozhodnuto...


Suroviny:


6 balení sušenek Bebe dobré ráno s oříšky, 150 g rozpuštěného másla


Náplň:

300 g Lučiny, 500 g tvarohu ve vaničce, 2 kelímky zakysané smetany, šťáva z půlky citronu, 4 žloutky, 250 g cukru krupice


Na bazalkový cukr:
100g cukru krupice, hrst lístků bazalky


jahody


Nejprve si v mixeru nebo válečkem rozdrtíme sušenky, 
které smícháme s rozpuštěným máslem. 
Formu na dort vyložíme pečícím papírem a směs sušenek a másla 
naneseme na dno a boky formy. 
Necháme v ledničce zatím chladnout.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a připravíme si náplň. 
Smícháme Lučinu, tvaroh, žloutky, cukr, šťávu z citronu a
 jeden kelímek zakysané smetany
a tuto směs nalijeme na připravenou sušenkovou hmotu 
a pečeme v troubě cca 30 minut. 
Poté na vršek rozetřeme zbylou zakysanou smetanu
 a ještě pečeme v troubě dalších cca 5 minut.


Poténecháme cheesecake zchladnout a po zkladnutí dáme do ledničky důkladně vychladit.

 Před podáváním dozdobíme cheesecake jahodami 
a posypeme bazalkovým cukrem. 
Ten si připravíme tak,
 že si do mixeru dáme cukr a lístky bazalky 
a chvilku mixujeme, 
aby se nám cukr zbarvil do zelena. 




















Přeji vám krásný zbytek dne 
a užijte ho v klidu a pohodě!


Vaše Radka





16 komentářů:

  1. Vypadá báječně, už jsem ho dlouho nedělala. Já dnes tvořila dort pro našeho oslavence na zítra. Už se chladí v lednici....
    Krásné dny Radu.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, mockrát Ti děkuji a posílám krásné májové pozdravy! radka

      Vymazat
  2. Ještě že jsem zrovna po večeři, jinak bych slintala:-))))
    Jen ten bazalkový cukr mi nějak nesedí .... není to meduňka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajko, ano, meduňka to je, ale v cukru je skutečně bazalka :-) Není to úplně typická chuť, ale moc mi to chutná. Bazalku si dávám i do smoothie a je to prostě výrazná nezaměnitelná chuť :-) Hezký večer! Radka

      Vymazat
    2. Tak to musím vyzkoušet ... bazalku jsem se sladkým ještě nekombinovala:-)))

      Vymazat
    3. Ajko, já ji právě už měla i v nápoji ovocném a moc mi to chutnalo. Měj se hezky! Radka

      Vymazat
  3. úžasný, chutný, krásný, a asi dlouho nevydrží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radano, mockrát děkuji! Moc jsme si pochutnali :-) Krásný večer! Radka

      Vymazat
  4. Vypadá luxusně, budu muset vyzkoušet. Zaujal mě ten bazalkový cukr, určitě ho musím zkusit. Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, určitě vyzkoušej a moc se těším na Tv= úžasné fotky! Měj se krásně! Radka

      Vymazat
  5. Radu.....dortík vypadá báječně, hned bych ochutnala.
    Přeji Ti krásnou neděli.....já balím na školu v přírodě, zítra odjíždíme.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, mockrát děkuji! My to budeme muset někdy naplánovat, to naše setkání :-) Krásný den! Radka

      Vymazat
  6. Radu, už jsem ho před časem taky dělala a nějak jsem na něj zapomněla, moc děkuji za připomenutí.
    Přeji krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, rádo se stalo! Měj se krásně a hezké pozdravy! Radka

      Vymazat
  7. Radu, mňam. bazalkový cukr máme rádi s jahodama a kysankou. tohle bych mohla vyzkoušet, jen prosím, jak velká forma? jestli bych nemusela trošku upravit množství surovin.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majko, moc se omlouvám, že píšu až nyní. Měla jsem klasickou velikost. Měj se krásně! Radka

      Vymazat