Krásné odpoledne!
Když se řekne levandule,
první, co se mi vybaví,
je její typická barva, vůně a lány levandulových polí někde v Provance.
Letos se mi bohužel nepoštěstilo si levanduli ukořistit.
Ale představte si.
Ve školce, kam chodí náš Pepánek,
pracuje Jana z Janina blogu.
A když jsem včera vyzvedávala Pepánka ze školky
a dohadovala jsem s paní učitelkou ještě detaily o prázdninovém provozu ve školce,
vyběhla Jana za mnou ven,
že mi zítra - tedy dnes - nechá u Pepánka kytičku levadule.
Jani, chtěla bych Ti strašně moc moc poděkovat!
Ani nevíš, jak velikou radost jsi mi udělala.
Levadule je překrásná!!!!!
A protože jsem měla sen,
vyzkoušet jeden recept,
jsem Ti moc vděčná,
že jsem si tenhle malý sen mohla díky Tobě splnit!!!
Suroviny:
250g
polohrubé mouky, 220 cukru moučky,
4 vajíčka, 1 dcl vody, 1 dcl oleje, 1
lžíce domácího vanilkového cukru,
prášek do pečiva, šťáva ze dvou
citronů a 1 nastrouhaná kůra z BIO citronu,2 lžíce kvítků levandule
hrubá mouka a máslo na
vymazání a vysypání formy
na polevu: 200 g cukru moučka, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce kvítků levandule
Nejprve
utřeme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem.
Na šlehání si necháme
opravdu záležet.
Čím více budou našlehané, tím bude bábovka nadýchanější a
jemnější. Potom vešleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva,
přidáme
vodu, olej a citronovou šťávu a kůru
a nakonec opatrně vmícháme sníh,
který jsme si vyšlehali z bílků.
Přidáme dvě lžíce levandule
a ještě jednou jemně promícháme.
Těsto nalijeme do vymazané
a moukou
vysypané formy
a pečeme v předem vyhřáté troubě na cca 180 stupňů cca 45
- 50 minut.
Mezitím si připravíme polevu.
Moučkový cukr prosijeme, smícháme s vodou a citronovou šťávou
a vymícháme jemnou polevu,
poté přidáme levanduli.
Na upečenou a vychladlou bábovku nalijeme polevu,
přidáme plátek citronu
a kvítek levandule
a můžeme podávat.
A co vy?
Zkoušeli jste už levanduli použít v kuchyni?
Já bych ještě ráda vyzkoušela levandulovou limonádu,
protože jsem ji ochutnala
a byla vynikající.
A další recept s levandulí můžete naleznout zde
Zítra přeji všem školákům,
pokud již končí,
příjemný vstup do dvou měsíců volna
a krásné prázdniny nejen jim,
ale i všem učitelkám a učitelům!!!
Vaše Radka
Radu, krásné fotky a sliny se jen sbíhají:o))..já tady dobaluji ještě dárky pro své žáčky..jako vždy na poslední chvíli a jako vždy jich je tolik, že nestíhám...žabky, míče, smajlíkové hopíky, atd...Mějte krásné prázdniny, užijte si dovču a těším se, až se po prázdninách setkáme..Já jsem skoro celé prázdniny mimo...pá Inka
OdpovědětVymazatRadka, neskúšala som levanduľu v kuchyni ešte. Tvoja bábovečka vyzerá veľmi dobre. Poleva na nej je super. Asi upečiem aj ja. Zdravím. Dana :):)
OdpovědětVymazatKrásná a určitě i chutná bábovka...Užij si léto...Ila
OdpovědětVymazatRaduš, bábovka voní až sem. a protože já mám zahrádku plnou levandulových bochánků (letos spíš bochanů), včera jsem jogurtový koláč s jahodama a muchovníkem posypala drobenkou a levandulí. náramná vůně. mám taky levandulový cukr a o víkendu budou levandulové sušenky.
OdpovědětVymazatkrásné léto Majka
Radu, tvé recepty jsou super, takže moc ráda vyzkouším i tuhle bábovku. Levanduli v kuchyni používám, ale musím opatrně, na mé chlapy je hodně aromatická...
OdpovědětVymazatA jinak - blogerský svět mě zatím stále udivuje... V dobrém, pochopitelně...
Měj hezký den, Helena
Radu...mám radost, že jsem Tě mohla potěšit.
OdpovědětVymazatUrčitě bábovku vyzkouším, protože vypadá moc lákavě.
Pá a hezký víkend.
Jana