Jako malá jsem nebyla klučičí typ - nelezla jsem neustále po stromech, kde bych otrhávala to, co zrovna příroda nabízela. Přesto i já jsem si na strom párkrát vylezla a musím říct, že utrhnuté třeně přímo ze stromu nebyly k zahození. Moji rodiče mají na chalupě třešně dvě - jednu, která plodí třešně dříve - jsou menší a světlejší. A jednu, která plodí déle a má krásné veliké plody. Pamatuju si, že jednou se na strom slétli špačci dříve, než jsme vůbec stačili ochutnat. To bylo škody :-)
Moje mamka třešně zavařovala. Třešňový kompot je můj neojoblíbenější. Doslova miluju šťávu z kompotu - té bych se upila :-) A ještě jedna věc neodmyslitelně k třešním patří - třešňová bublanina. Určitě máte svůj oblíbený a osvědčený recept a já vám nyní přináším ten můj. Pokud budete mít chuť, můžete ho vyzkoušet.
Suroviny:
150 g polohrubé mouky, 150 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 80 g másla, 3 vajíčka, 200 ml kefíru, 1 lžíce domácího vanilkového cukru, třešně, mouka a máslo na vymazání a vysypání formy nebo plechu
Nejprve si rozehřejeme máslo. Vajíčka si ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, poté zašleháme ještě kefír a rozehřáté máslo. Poté přidáme prosátou mouku
s práškem do pečiva a vše důkladně promícháme.
Formu nebo pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a rovnoměrně poklademe třešněmi. Já dávám třešně nevypeckované a ještě je obalím v mouce a povrch posypu plátky mandliček.
Formu nebo pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto a rovnoměrně poklademe třešněmi. Já dávám třešně nevypeckované a ještě je obalím v mouce a povrch posypu plátky mandliček.
Bublaninu pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů 25 - 30 minut.
Hezké odpoledne!
Vaše Radka
Už si receptík opisuju,díky Radu,ještě koupit na trhu třešně :) Jana-Agi
OdpovědětVymazatJani, tak ať seženeš a povede se. Kdyby z toho nebyla marmeláda, tak bych Ti třešínky na bublaninu poslala poštou :-)
VymazatRaduš, já teda svůj recept na bublaninu mám a taky někdy dělám i takovou tu jogurtovou, ale tuhle tvoji s kefírem určitě zkusím a to hned dnes, protože doma v ledničce mám podarované třešně a přidám tam trošku rybízu (toho, který dnes nezpracuji na vánoční marmošku)
OdpovědětVymazatHezký den Majka
Jeee, Majko, tak to jsi mne moc potěšila, Ty taková kuchařka a cukrářka, že zkusíš můj recept :-) Tak ať se povede a chutná! Jinak marmeládička, to se máš!!!!! já jsem marmeládu nikdy nedělala, ale taky mě to moc láká! Vždycky dostávám marmeláda od mojí mamky nebo babičky. PS: taky bych mohla jen tu šťávu z kompotu :D
Vymazatjj, myslím, že jsem dobrá kuchařka i pečení mi asi dost jde, ale taky moc ráda zkouším nový recepty a vůbec do všeho ráda strkám nos. Tak proto, víš?
VymazatMajka
JO a já taky miluju šťávu z třešňovýho kompotu, snad hlavně kvůli ní je zavařuju. A jak tam plavou ti červíci, to je super. Ne, že bych je jedla, ale prostě tam patří. Žádný vyplavování červíků ve slané vodě, to ne.
OdpovědětVymazatMajka
hmm, vypadá pěkně, doufám, že jste si pochutnali... :o) Š.
OdpovědětVymazatŠtěpánko, moc jsme si pochutnali, Lucinka si vzala i do školy na sváču :-) Hezký den! Radka
Vymazat