sobota 4. října 2014

Citrusový pečený čaj

Protože tu máme podzim, nastává čas nejen dýní, padajícího a zlátnoucího listí, období mlh a plýskanic, ale také čas pálení svíček a posezení s něčím dobrým v hrnečku na zahřátí. Jednou z možností je pečený čaj a já bych vám nyní ráda přinesla recept na pečený citrusový čaj. Letos jsem zatím čaj ještě nepekla, ale fotky mám pořízené již před dvěma lety, kdy jsem čaje pekla Lucince na školní vánoční jarmark a nyní se mi náramně hodí...

Suroviny:

2 kg ovoce (jablka, pomeranče, grep, mandarinky), šťáva z jednoho až dvou citronů, 1 kg cukru - dávám 1/2 kg bílého a 1/2 kg třtinového, několik kousků hřebíčku, lžička skořice, asi 2 kousky celé skořice, 2 - 3 kousky badyánu, 2-3 lžíce rumu (nemusí být)


Ovoce omyjeme, jablka vyjadřincujeme, citrusy oloupeme a krom citronu nakrájíme na kostičky -  všechny zhruba stejně velké, dáme na hluboký plech. Z citronů na ovoce vymačkáme šťávu, přidáme cukr, rum a koření a vše promícháme a pečeme v troubě zhruba 60 minut na 180 stupňů. Ovoce pustí při pečení dostatek šťávy. Jakmile je ovoce upečené, plníme ještě horkou upečenou směsí ovoce a šťávy skleničky (včetně koření), uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Je možné čaj také sterilovat alespoň na půl hodinky. Čaj připravujeme potom z cca 2 lžíček ovocné pečené směsi a zalijeme horkou vodou.





Přeji krásné sobotní odpoledne!


Vaše Radka

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Ajko, tak šup šup, období čajů právě nastává :-) Měj se moc hezky! Radka

      Vymazat
  2. Radu, přečetla jsem tvoje i předešlé články a moc moc přeji brzké uzdravení dětem. A pečený čaj? ten jsem dělala jen jednou a nedopadl vůbec dobře, ve sklepě si zkazil. Tak já se teda po tvém vzoru do něho letos dám a uvařím, teda upeču citrusový.
    Radu moc se doma opatrujte. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc děkujeme na dálku, že na nás taky myslíš, budeme ještě podporu chvilku potřebovat, protože jsme pořád na hromadě. My na oplátku posíláme krásné pozdravy! Radka

      Vymazat
  3. Milá Raduško, díky za recept. Určitě jej někdy zkusím....třeba bude vánoční :o) Měj se moc hezky, Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štěpánko, nepochybuji o tom, že se Ti povede :-) Měj se moc krásně! Radka

      Vymazat
  4. Hani, tak to věřím, že musel být výborný! Třešně mám moc ráda! Pohodový den! Radka

    OdpovědětVymazat
  5. Tak toto musím skúsiť. Vraj má byť jedna z najzimovateších zím. A určite to vyskúšam so zázvorom.
    MonMenueMonde

    OdpovědětVymazat