pondělí 20. července 2015

Nepečený tvarohovo - zakysankový dort s jahodovým želé

Krásné odpoledne!


řekla bych, že tohle léto se zatím skutečně povedlo!
Je slunečno, teplo až horko 
a tyto krásné dny střídají chladnější, 
kdy si malinko odpočineme.
Je to několik dní, co jsem vám slíbila recept na nepečený dort 
a konečně jsem se k tomu dostala. 
Sice to bylo ještě v období jahod, ale myslím, 
že pokud jahody nahradíte jiným ovocem,
 které zrovna máte, výsledek bude podobný a neméně chutný.



Suroviny:


Sušenkový základ

150 g sušenek Lotus (nebo podobné suché sušenky), 100 g rozpuštěného másla



Tvarohovo - zakysanková vrstva

2 vaničky tvarohu ( 500 g) , 1 kelímek zakysané smetany, cukr dle chuti, několik kousků jahod nakrájených na menší kousky, želatina na nepečený dort (Vitana)


Jahodové želé

200 g jahod, cukr dle chuti,  2 sáčky čiré želatiny, 375 ml vody 


Na ozdobení

rozpůlené jahody, lístky máty



Formu na dort si vyložíme papírem na pečení. 
V misce nebo v mixeru si rozdrtíme sušenky, 
přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. 
Tuto směs vyklopíme na dno formy na dort, upravíme, přitlačíme ke dnu 
a necháme v ledniččce minimálně půl hodiny vychladnout.


Tvaroh se zakysanou smetanou zamícháme do hladka,
přidáme cukr dle chuti a nakrájené jahody.
Želatinu na nepečený dort připravíme podle návodu na sáčku 
a začneme k ní přidávat tvarohovo - zakysankovou náplň. 
Důkladně promícháme, podle chuti přidáme cukr 
a naneseme do formy na sušenkovou vrstvu a opět dáme do ledničky chladit.


200 g jahod si umixujeme na hladké pyré a osladíme dle chuti.
V kastrolku si připravíte želatinu ze dvou sáčků a 375 ml vody. 
Jakmile bude želatina připravená, 
ještě do horké vmícháme rozmixované jahody.
Necháme chvilinku vychladnout a
 ještě teplé nalijeme do dortové formy na zakysankovo - tvarohovou vrstvu.
Necháme vychladit - nejlépe do druhého dne.


Před podáváním dozdobíme rozpůlenými jahodami a lístky máty.

















A jaký je váš oblíbený nepečený dort?


Krásný zbytek dne!

Vaše Radka


2 komentáře: