Hezké odpoledne!
Tak to vypadá,
že se zase na pár dní vrátí sluníčko a letní počasí.
Bylo na čase,
protože to, co nám poslední týden předvádělo počasí,
z toho jsem byla jak to říct - otrávená.
Dnes jsem se pustila do mrkvového dortu.
Tematicky se spíš hodí na Velikonoce.
Na Velikonoce jsem ho totiž i poprvé ochutnala v jedné restauraci.
Moc mi chutnal a proto jsem ho chtěla zkusit.
Pořád nebyl čas, nálada, lidi :-)
Takže dnes konečně uzrál ten správný čas a já se do něj pustila.
Když jsem si zadala do vyhledávače mrkvový dort,
ukázalo se mi hned několik zaručených receptů.
A protože jeden byl i na blogu Crustycorner,
který patřil k prvním z mých oblíbených blogům,
volba byla jasná.
Množství surovin jsem si malilinko upravila a tady je recept:
Suroviny:
Korpus:
4 vajíčka, 1 hrnek oleje
(vzhledem k tomu, že mi došel slunečnicový, nastavila jsem ho olivovým a ani na chuti ani na vůni není poznat),
2 hrnky třtinového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky,
2 rovné lžičky jedlé sody, 2 rovné lžičky prášku do pečiva,
1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice,
2 veliké mrkve nastrouhané nahrubo,
1 hrnek nasekaných vlašských ořechů,
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání dortové formy
(vzhledem k tomu, že mi došel slunečnicový, nastavila jsem ho olivovým a ani na chuti ani na vůni není poznat),
2 hrnky třtinového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky,
2 rovné lžičky jedlé sody, 2 rovné lžičky prášku do pečiva,
1/2 lžičky soli, 2 lžičky skořice,
2 veliké mrkve nastrouhané nahrubo,
1 hrnek nasekaných vlašských ořechů,
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání dortové formy
Krém:
450 g žervé, 1 hrnek cukru moučka, šťáva z 1/2 citronu
Vajíčka společně s cukrem vyšleháme.
Přidáme mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici, sůl a olej
a důkladně promícháme.
Potom přidáme nasekané ořechy a strouhanou mrkev
a znovu důkladně vmícháme.
Hmotu nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy
a pečeme cca 60-75 min v předem vyhřáté troubě na 175 stupňů.
Jakmile máme korpus upečený,
necháme alespoň 2 hodiny vychladit.
Na krém smícháme všechny suroviny.
Vychladlý korpus prokrojíme,
částí krému pomažeme rozkrojený korpus,
přiklopíme zpět
a zbytek krému navrstvíme na hořejší část dortu.
Je dobré,
pokud necháte dort v ledničce dostatečně dlouho vychladit.
My byli opět nedočkaví,
takže krém není ideálně utuhlý.
A ještě jedna poznámka.
Mrkvový dort bych do výraznosti chuti přirovnala k medovníku.
Je celkem dost sladký,
takže pro uspokojení chuťových pohárků Vám bude stačit jeden kousek
a přesto zanechá ve vašich ústech naprosto dokonalou chuť ....
Krásný zbytek dne!
Vaše Radka
Radko, vypadá úžasně :) Mrkvový dort jsem jedla zatím jednou v kavárně a trošku jsem měla obavy. Samozřejmě zbytečné, byl vynikající :)
OdpovědětVymazatDobrý den, mrkvový dort dělám podle hodně podobného receptu. Ještě lepší chuť mu dodá perníkové koření ;-) Krém nám doma více chutnal z mascarpone a šlehačky nebo šlehačky a zakysané smetany. Ale většinou z těsta peču muffiny s kouskem hořké čokolády uvnitř, tak je má můj syn nejraději ;-)
OdpovědětVymazat