Krásnou sobotu!
Už nějakou dobu mám doma od mamky dýně hokaido.
Polévku jsme měli již několikrát,
slaný koláč s dýní a se sýrem s modrou plísní už jsem zkoušela,
ale co jsem ještě nezkoušela,
je dýně na sladko.
A co by to bylo za víkend bez pečeného.
Proto právě teď přišel ten okamžik,
použít dýni na nějaký sladký dezert.
A když se dají cukety nastrouhat do těsta na moučníky,
proč zrovna tak nepoužít i dýni...
Suroviny:
4 vajíčka, 200 g třtinového cukru, 400 g polohrubé mouky,
2 lžičky prášku do pečiva,
2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření,
200 g nasekaných vlašských ořechů,
200 g nahrubo nastrouhané dýně hokaido, 150 ml mléka,
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu,
další zhruba hrst ořechů na posypání
Na polevu:
100 g ztuženého tuku, 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa,
3 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu
Třtinový cukr si nejprve vyšleháme s celými vajíčky.
Poté přidáme sypké suroviny -
mouku, sodu, prášek do pečiva a koření a dobře promícháme.
Dýni si rozkrojíme,
zbavíme semen a oloupeme.
Nahrubo nastrouháme a společně s nasekanými ořechy přidáme k těstu,
nalijeme mléko a
znovu opatrně promícháme.
Těsto nalijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech
a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
V průběhu pečení kontrolujeme špejlí,
zda je už buchta upečená -
na špejli se nesmí těsto přichytávat
a špejle musí zůstat "suchá".
Buchtu necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme polevu.
Čokoládovou polevu jsem připravovala ve vodní lázni.
V misce rozpustíme ztužený tuk společně s čokoládou,
po rozpuštění přidáme kakao a důkladně vymícháme,
aby se netvořily hrudky
a poleva byla krásně hladká.
Necháme polevu malinko zhoustnout
a potom nacákáme na vychladlou buchtu
a posypeme nalámanými ořechy.
Máte i vy svůj oblíbený recept, ve kterém se používá dýně?
Budu ráda,
když mi třeba napíšete jaký,
ráda se nechám inspirovat.
Krásný zbytek dne!
Vaše Radka
Vyzerá veľmi dobre, isto vyskúšam, len do tej polevy je trochu veľa tuku.... Ja som dnes dala na Googl+Kuchařka tiež recept na sladký koláč z hokaida, možno bude inšpirovať.
OdpovědětVymazatVypadá moc dobře. Tváří se zdravě, ale přes to chutně ;-)
OdpovědětVymazatMam doma dve dyne hokaido. Z jedne bude polevka a ted uz i vim , co bude z te druhe :-)Preji krasny den, Jana :-)
OdpovědětVymazat